020 530 0160

Facebook weer onder vuur: VPN-dienst slurpt data

Gepubliceerd op 14 februari 2018 categorieën 
Eerder deze week verscheen op SOLV al een blog over de uitspraak van een Duitse rechtbank waarin bepaalde standaard privacy-instellingen van Facebook in strijd werden geacht met Duits consumentenrecht. En ook nu is het weer raak voor de social media gigant. Op haar website waarschuwt de Consumentenbond voor de VPN-functie die door Facebook wordt aangeboden.  

Consumentenbond waarschuwt voor gebruik van de VPN-dienst Onavo

Facebook biedt namelijk sinds kort de mogelijkheid aan om de VPN-dienst Onavo te installeren. VPN staat voor virtual private network, een applicatie die er voor zorgt dat je internetverkeer afgeschermd wordt voor anderen. 
Wat de Consumentenbond vooral steekt is de misleidende wijze waarop Facebook onder het mom van extra privacy en veiligheid gegevens verzamelt van gebruikers. 
“Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat, bezochte websites.”
Volgens de Consumentenbond is Facebook, door de installatie van de app, in staat een breed scala aan persoonlijke gegevens van gebruikers te analyseren en uiteraard ook door te spelen naar commerciële partijen. Er wordt door de Consumentenbond voor gewaarschuwd dat de volledige privacyverklaring op slinkse wijze zou zijn weggestopt achter een link. Bij installatie krijgen gebruikers een verkorte verklaring te lezen waar niet wordt gerept over de reikwijdte van de toestemming die zij geven. 

VPN: veilig en anoniem?

Eerder schreven we op SOLV al over de voordelen van VPN-diensten. Hierbij wordt de communicatie van een gebruiker versleuteld door een omleiding langs de VPN-server. Hierbij krijgen gebruikers een het IP-adres van de VPN-dienst toegewezen waardoor zij een stuk lastiger te traceren zijn voor derden. Hoewel veel VPN-diensten aangeven geen data op te slaan over gebruikers is het gezien de recente berichtgeving rondom Facebook zeker aan te bevelen goed in de gaten te houden wie inzicht heeft in jouw data. De Consumentenbond geeft tips bij de keuze van gebruikers voor een goede en betrouwbare VPN. 
Auteur: Daniela Aben
Bron: Bron: Consumentenbond.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen