Uit een gelekt bestand, blijkt dat Facebook berichten over holocaustontkenning niet blokkeert in landen waar daar wel een wettelijk verbod op bestaat. Het bestand betreft interne ‘moderatierichtlijnen’ van Facebook, die in handen zijn gekomen van de Engelse krant the Guardian. In 14 landen is het op dit moment ‘illegaal’ om de holocaust te ontkennen. Vooralsnog is het onbekend om welke landen het gaat, en hoe de voornoemde ‘illegaliteit’ precies werkt.
In Nederland is het ontkennen van de holocaust niet strafbaar op grond van een bijzondere wet. Echter, in 1995 heeft de Hoge Raad in 1995 (in de zaak tegen Siegfried Verbeke) bepaald dat onderwijsmateriaal waarin de gaskamers ontkend worden valt onder het discriminatieverbod en dus strafbaar is volgens de artikelen 137c en 137e van het Wetboek van Strafrecht.
Facebook treedt volgens haar richtlijnen wél op in de landen Frankrijk, Duitsland, Israël en Oostenrijk, en zou dit doen in gevallen van ontkenning van één of meerdere feiten, het ‘minimaliseren’ van slachtoffers of het geheel te bagatelliseren. Een woordvoerder van Facebook laat weten dat het landental ‘niet accuraat’ is, maar weigert echter informatie over het voornoemde te delen.
Op zich is het goed dat Facebook zich bemoeit met haat zaaiende content op haar platform. Dat zij zich bezighoudt met het verwijderen van historisch incorrecte feiten is ook een goed streven, en passend in de weg die zij de laatste maanden aan het bewandelen is. Het blijft alleen gissen waarom zij maar in een paar landen handhaaft. Hopelijk komt er binnenkort duidelijkheid over.