020 530 0160

Facebook-gebruikers naar de rechter om verzamelen belgegevens

Gepubliceerd op 28 maart 2018 categorieën 

Drie gebruikers van de Facebook Messenger-app zijn dinsdag in de Amerikaanse staat Californië naar de rechter gestapt, omdat het bedrijf via zijn app belgegevens van smartphones verzamelde en daarmee volgens de gebruikers hun privacy heeft geschonden.

Eerder deze maand kwam aan het licht dat Facebook jarenlang belgegevens via zijn Messenger-app via een oude Android-versie verzamelde. Door een functie in deze oude Android-versie, was het voor Facebook mogelijk om belgegevens van gebruikers te verzamelen, zoals inkomende en uitgaande gesprekken, de lengte van het gepleegde telefoontje en met wie de gebruiker belde.

Het verzamelen van de belgegevens kwam aan het licht toen een man uit Nieuw-Zeeland zijn gegevens opvroeg bij Facebook (een vrij recente functie van Facebook, die via de instellingen door elke gebruiker te raadplegen is). Gebruikers die bij genoemde Android-versie toestemming gaven om contacten uit te lezen, gaven daarmee automatisch permissie om de belgegevens te registreren, hetgeen volgens Ars Technica gebeurde zonder dat Facebook expliciet om die toestemming vroeg. Deze gebruikers zouden bij het opvragen van hun Facebook-data dus ook dergelijke belgegevens tegen kunnen komen.

Facebook claimt overigens dat ze de inhoud van de gesprekken niet heeft kunnen vastleggen, er geen eventuele sms’jes zijn gelezen en er geen gegevens aan derden zijn doorverkocht of doorgegeven. De drie gebruikers uit Californië geloven echter gek genoeg Mark Zuckerberg en de zijne niet meer op zijn blauwe ogen en spannen de zaak aan namens alle getroffen gebruikers. Facebook heeft nog niet gereageerd.

Bron: tweakers
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Michiel van der Zijpp

publicaties

Gerelateerde artikelen