020 530 0160

Ex parte tegen GeenStijl

Gepubliceerd op 5 juni 2009 categorieën ,

Ex parte beschikkingAD dwingt GeenStijl op de knieën” kopt Nu.nl. Dat heeft het AD gedaan met het pak papier dat hiernaast is afgebeeld (foto: GeenStijl).

De Haagse voorzieningenrechter heeft gisteren besloten dat de website GeenStijl binnen 24 uur alle doorverwijzingen naar de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad van de website moet verwijderen. Indien hieraan niet wordt voldaan, verbeurt GeenStijl dwangsommen van maar liefst € 100.000 euro (!) per dag.

Het lijkt erop dat hiermee, na de Quote / Jort Kelder zaak, de tweede ex parte beschikking gebaseerd op het databankenrecht een feit is. De AD Misdaadmeter is een overzicht van de misdaadcijfers van het afgelopen jaar. Ook lijkt het erop dat er in Den Haag in elk geval weinig moeite is met het toekennen van enorme dwangsommen. Effectief dus, zo’n ex parte verzoekje.

GeenStijl reageert: “Er is geen sprake van computercriminaliteit. De misdaadmeter stond gewoon online, waar we achter kwamen na een tip. Het is enorm slordig van het AD, een grove fout. Wij publiceren dat gewoon; het AD zou precies hetzelfde doen. Het uitlekken van de cijfers valt ons niet aan te rekenen.’

Helaas, met dat argument gaan ze het in ieder geval niet redden. Dat de rechthebbende de inhoud van een databank openbaar maakt, betekent uiteraard niet dat GeenStijl dit ook mag.

Ik zie ook verder weinig mogelijkheden voor GeenStijl om een kort geding ter opheffing van de ex parte te winnen. Wellicht dat niet is voldaan aan het vereiste dat er sprake moet zijn van onherstelbare schade. Immers, op GeenStijl is te lezen dat een derde reeds de gehele Misdaadmeter, die inmiddels door het AD is vergrendeld, downloadbaar op het internet heeft gezet. Dan heeft deze onmiddellijke voorziening toch niet veel nut meer om schade te voorkomen, zou je zeggen. Sterker, de publiciteit is alleen maar toegenomen en ik denk dat de schade nu vele malen groter is. Zeker gezien het feit GeenStijl op het moment van schrijven nog niet heeft voldaan aan de beschikking en zelfs nog wat nieuwe externe links heeft gevonden via welke de Misdaadmeter nog gewoon beschikbaar is. Pijnlijk voor het AD.

Maar GeenStijl moet wel opletten, in een eventueel kort geding ter opheffing kan het AD met een reconventionele vordering gaan wapperen. Zelfs indien de ex parte beschikking wordt opgeheven, kan er dus nog een verbod volgen.

Lees hier het bericht op nu.nl

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen