020 530 0160

Europese softwareoctrooien; the story continues…

Gepubliceerd op 28 januari 2005 categorieën 

Meermalen is er op de SOLV website al aandacht besteed aan het Europese wetsvoorstel voor softwareoctrooien. De linkse oppositie gaf in december in de Tweede Kamer aan dat ze de houding van de Nederlandse regering afkeurde en zich zorgen maakte. Ondanks de bezorgdheid zou er toch gestemd worden tijdens de Europese Landbouwraad maar was het Polen dat het voorstel torpedeerde. Ondertussen werd er achter de schermen door de NPS (non software patents) druk gelobbyd omdat er weer gedebatteerd zou worden over het voorstel in de Tweede Kamer.


Dit debat heeft gisteren plaatsgevonden in de Kamer en deed de emoties soms hoog oplopen. Ada Gerkens van de SP diende een motie in die er voor moest zorgen dat Nederland het stemmen over het wetsvoorstel Europese softwareoctrooien uit zou stellen zodat het Europees Parlement de kans zou hebben om weer een nieuw voorstel op te stellen. Deze motie haalde het op drie stemmen na niet.


Na het debat werd er met modder gegooid door de betrokken partijen. Martijn van Dam dichtte de Staatssecretaris ‘enorme koppigheid’ toe en noemde haar ‘respectloos naar de Europese democratie’. Lousewies van der Laan vond dat de Staatssecretaris niet zo moeilijk en procedureel moet doen. Tevens werd de CDA’er Jos Hessels die eerder wel een motie van Van Dam steunde,  op de korrel genomen. Hem werd verweten dat hij, nu er een CDA Staatssecretaris betrokken was, niet thuis gaf.


Op haar beurt meende de Staatssecretaris dat er geen inhoudelijke of procedurele redenen waren voor Nederland om het voorstel niet te steunen. Bovendien is het allerminst zeker dat het voorstel maandag al in de Raad besproken wordt. Bovendien kan het Europees Parlement, nadat het voorstel is aangenomen, nog wijzigingen aanbrengen. De Tweede Kamer moet zich dus niet bemoeien met de standpunten van Europa, aldus de Staatssecretaris.


Lees hier het volledige bericht.

Bron: webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen