020 530 0160

Europese Commissie: Stap dichterbij afschaffen roamingkosten

Gepubliceerd op 22 juni 2016 categorieën ,

De Europese Commissie heeft vorige week een voorstel ingediend om de groothandelsprijzen die telecomproviders elkaar berekenen te verlagen. Dit is een belangrijke stap om het afschaffen van roamingkosten voor consumenten in juni 2017 te kunnen realiseren.

De afschaffing van roamingkosten binnen de Europese Unie (“EU”) heeft haar basis in de roamingverordening, die sinds 29 november 2015 van kracht is. De roamingverordening strekt ertoe om de gelijke en niet-discriminerende behandeling van het verkeer bij het aanbieden van internettoegangsdiensten te waarborgen. Door het aanbieden van roamingdiensten tegen binnenlandse prijzen te verplichten (dus zonder roaming toeslagen), onder voorbehoud van onder meer fair use van deze diensten, is met de roamingverordening een nieuw regime geïntroduceerd voor consumenten.

De lagere tarieven voor consumenten die volgen uit deze nieuwe regelgeving – die door de Europese Commissie wordt aangeduid als het ‘roam-like-at-home regime’ (“RLAH regime”) – zijn echter nog nauwelijks aangeboden binnen de EU. Oorzaak ligt in de te hoge groothandelsprijzen van de telecomproviders, die vervolgens weer in roamingdiensten aan consumenten worden doorberekend. Aangezien het goed functioneren van de roamingmarkt voor de groothandel een voorwaarde is voor het bereiken van het RLAH regime, heeft de Europese Commissie op grond van de roamingverordening de bevoegdheid gekregen om voorstellen te doen ter realisatie van de afschaffing van roamingkosten voor consumenten. Als gevolg van verschillende analyses stelt de Europese Commissie in haar rapport aan de Raad voor om een maximumtarief te stellen op € 0,04 / min, 0,01 € / sms en 0,0085 € / MB aan groothandelprijzen.

Het afschaffen van de roamingkosten dient het realiseren van de Digitale interne markt, een algemene beleidsdoelstelling van de EU. Andrus Ansip, vice voorzitter van de Digitale interne markt, is verheugd over de plannen:

Over een jaar zullen we afscheid nemen van de roamingtarieven. Het is onze ambitie om tegelijkertijd ongerechtvaardigde geoblocking af te schaffen”. (Lees onze blog over geoblocking in dit verband hier.) “Ook willen we de grensoverschrijdende draagbaarheid van digitale inhoud realiseren in 2017, zodat Europeanen met hun films, muziek, sportuitzendingen en e-books vrij door de EU kunnen reizen. Dit zal een drievoudige overwinning betekenen voor de Europese consument.”

Of het voorstel wordt aangenomen en andere ontwikkelingen met betrekking tot het afschaffen van roaming zal en zullen te lezen zijn op onze blog!

Bron: ec.europa.eu
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen