020 530 0160

Europese Commissie lanceert FinTech actieplan

Gepubliceerd op 27 maart 2018 categorieën , ,

De Europese Commissie heeft recent een FinTech actieplan gepubliceerd om de Europese financiële sector competitiever en innovatiever te maken. Het doel van de Commissie is om bedrijven in de financiële sector te stimuleren om nieuwe technologische ontwikkelingen te omarmen. Zo wordt de Europese financiële markt meer geïntegreerd, veiliger en beter toegankelijk. Dit biedt voordelen aan zowel consumenten, investeerders en startups.

 

De financiële sector maakt veel gebruik van digitale technologie en speelt een grote rol in een steeds digitaler wordende samenleving. Nieuwe technologieën, zoals blockchain, artificiële intelligentie en cloud computing bieden kansen aan FinTech ondernemingen om de sector blijvend te veranderen. De Commissie noemt in haar plan 19 stappen die moeten worden gezet om bovengenoemde doelen te bewerkstelligen, onder andere:

– Een door de Commissie opgezet FinTech-lab waar Europese en nationale autoriteiten kunnen samenwerken met technische dienstverleners in een neutrale, niet commerciële setting.

– Het monitoren van de ontwikkeling van crypto-assets en Initial Coin Offerings (ICO’s) en beoordelen of regelgeving op EU-niveau vereist is.

– De European Supervisory Authorities (ESAs) zullen onderzoeken of er behoefte is aan een richtlijn over het uitbesteden van cloud computing.

– De Commissie zal een rapport schrijven over hoe het beste gebruik kan worden gemaakt van ‘regulatory sandboxes’ gebaseerd op de ervaringen van de ESAs. Een ‘regulatory sandbox’ is een regelgevend kader opgezet door toezichthouders dat FinTech startups de mogelijkheid biedt om experimenten uit te voeren in een gecontroleerde setting. In ontwikkelde financiële markten wordt hier veel gebruik van gemaakt.

– De Commissie zal workshops verzorgen om te onderzoeken hoe informatie omtrent cybersecurity beter kan worden uitgewisseld.

 

Het actieplan past in het streven van de Commissie om een digitale interne markt te creëren waar alle lidstaten deel van uitmaken en om EU regels toekomstgericht en in overeenstemming met de nieuwste technologische ontwikkelingen te houden, aldus de Commissie.

 

Het actieplan van de Europese Commissie is hier te vinden.

Met dank aan Robbert Vos

Bron: europa.eu
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen