Eerder berichtten wij al over de stemming over het ‘telecompakket’: een trits regels van de Europese Unie die verschillende bestaande telecomrichtlijnen en -verordeningen, geldend voor alle lidstaten, beogen te wijzigen. Vandaag heeft het Europees Parlement plenair over het voorstel gestemd en dit is, hoezee, met 534 stemmen voor en 25 stemmen tegen aangenomen. Voor de volledigheid: 58 leden onthielden zich van stemming. Wat betekenen de aanstaande telecomregels voor de Europese lidstaten?
Netneutraliteit
Zoals ik in mijn eerdere blog over dit onderwerp naar voren bracht, was er de angst dat de netneutraliteit in het telecompakket een ondergeschoven kindje zou worden. Waar Neelie Kroes (verantwoordelijk voor de Digitale Agenda) voorheen pleitte voor een compleet ‘gelijke behandeling van data’, waardoor zowel consumenten als leveranciers van data geen beperkingen worden opgelegd, leken de plannen toch een opening te laten voor de introductie van ‘premium’ diensten. Zo leek bijvoorbeeld een plan van Ziggo om Netflix een extra vergoeding te vragen, in ruil voor toegang tot alle abonnees van de kabelaar, binnen handbereik.
De Europese ALDE-fractie, waar onder meer de VVD en D66 onderdeel van uitmaken, kon zich echter niet met deze uitzondering voor ‘specialized services’ verenigen. Deze partij diende daarom een amendement in om te bereiken dat alle data weldegelijk gelijk behandeld zou worden. Door een strakkere definiëring zou de lijst met uitzondering op een gegarandeerde netneutraliteit sterk ingekort worden. Ook dit amendement overleefde de stemming van het EP, waardoor de strikte interpretatie van netneutraliteit (vooralsnog) gegarandeerd lijkt. Deze interpretatie komt er, kort gezegd, op neer dat netneutraliteit zoals deze in Nederlandse wet is verankerd, in de komende jaren over de hele EU wordt uitgerold. Daarmee lijkt het plan van Ziggo dan ook de nek te worden omgedraaid.
Afschaffen kosten voor roaming
De goedkeuring van het telecompakket leidt er tevens toe dat roamingtarieven in de EU hoogstwaarschijnlijk worden afgeschaft. Zoals de lezer van deze blog waarschijnlijk weet, rekenen internationale telecomproviders gigantische tarieven voor bellen en internetten in het buitenland. Als het goed is zullen consumenten door goedkeuring van het telecompakket in de toekomst ook in andere EU-landen het tarief afrekenen dat zij in hun thuisland gewend zijn te betalen. De doelstelling van het Parlement is dat EU-burgers al voor het einde van 2015 geen kosten meer voor roaming hoeven af te dragen.
De brancheorganisatie van telecomproviders baalt van het aannemen van dit pakket. Volgens deze organisatie is het doel van de regels, het scheppen van extra banen, voorbij geschoten. Daarentegen zijn de Europese consument en de content-aanbieders de grote winnaars van vandaag. Ook Neelie Kroes is zeer blij met deze uitkomst, getuige haar dolenthousiaste tweet.
Overigens moet de Raad van Ministers van de EU zich nog over het voorstel buigen. Als de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zich uiteindelijk met een finale tekst kunnen verenigen, kan het telecompakket door de lidstaten in nationale wetgeving worden omgezet.