020 530 0160

European Data Protection Board van start

Gepubliceerd op 30 mei 2018 categorieën 

Het zal niemand ontgaan zijn, afgelopen vrijdag 25 mei was het dan eindelijk zo ver: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) werd van toepassing. Naast alle paniek en hectiek, die deze heuglijke dag in de EU (en ver daarbuiten) teweeg heeft gebracht, was het ook het moment om officieel het nieuwe European Data Protection Board (EDPB) op te richten.

In dit orgaan werken alle nationale privacy-toezichthouders uit de Europese Unie samen bij hun toezicht op de AVG. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is de kracht van de EDPD dat alle burgers en organisaties uit de Europese Unie te maken hebben met dezelfde privacyregels.

De EDPB bestaat uit alle voorzitters van de privacy-toezichthouders van de EU. Nederland wordt vertegenwoordigd door Aleid Wolfsen, de voorzitter van de AP. Volgens Wolfsen gaat de EDPB eerst aan de slag om alle beleidsafspraken en voornemens te bekrachtigen die in de afgelopen periode zijn voorbereid. De EDPB coördineert verder de samenwerking tussen de Europese toezichthouders. “We buigen ons over vragen als hoe we gezamenlijk onderzoek kunnen doen”, aldus Wolfsen.

De EDPB neemt verder besluiten en publiceert regelmatig werkdocumenten en opinies met uitleg over de toepassing van de AVG en andere privacykwesties. Voorbeelden van deze taken en bevoegdheden zijn: het uitbrengen van guidelines, het nemen van (bindende) besluiten en het bevorderen van een uniforme toepassing van de principes uit de AVG in alle lidstaten.

De oplettende lezer had waarschijnlijk al door dat het takenpakket en de bevoegdheden van de EDPB sterk lijken op die van de Artikel 29-werkgroep (Working Party 29, WP29). De EDPB is dan ook de opvolger van WP29, die met de komst van de EDPB sinds afgelopen vrijdag is opgeheven. De EDPB komt regelmatig in Brussel bijeen voor (plenair) overleg.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Michiel van der Zijpp

publicaties

Gerelateerde artikelen