020 530 0160

EUR checkt e-mails om plagiaatmelder te vinden?

Gepubliceerd op 2 oktober 2019 categorieën 

Op NOS.nl is te lezen dat de Erasmus Universiteit Rotterdam e-mails van medewerkers heeft gelezen. Dat is niet verboden, onder omstandigheden. Als er aanleiding toe is. Nu zou het hier gaan om:

“Het bestuur heeft hiervoor een extern bureau voor ‘bedrijfsrecherche’ ingeschakeld om erachter te komen van wie de beschuldigingen afkomstig zijn. Het college had het “ernstige vermoeden” dat er vanuit de faculteit is gelekt aan NRC en liet daarom de e-mails van meerdere medewerkers lezen.“

De beschuldiging betreft plagiaat. Dat kan onwaar zijn. Dat lijkt me overigens verder de verantwoordelijkheid van de krant om dat uit te zoeken. Wat is dan de reden dat er in e-mails gesnuffeld is?

“”Wij zijn dit onderzoek opgestart, omdat wij het een buitengewoon ernstige zaak vinden als via de media zaken worden uitgespeeld in plaats van via de geëigende procedures, waar alle ruimte voor is”, laat het CvB weten. “Wij betreuren dat er commotie is ontstaan, maar als college moet je soms lastige besluiten nemen.””

Aha, dus als je een interne procedure voor het melden van misstanden hebt, mag je het niet naar buiten brengen. Dus als ik kan aantonen dat een collega plagieert, mag ik dat niet bij de pers melden. Dan moet ik naar het CvB. Waarom dan? Vermoedelijk om de beschuldigde te beschermen. Dat is goed. Dat is een goede regel. Hoor- en wederhoor mogelijk maken. Dat doet de pers overigens in beginsel ook. Vermoedelijk ook in het kader van niet de vuile was buiten hangen.

Wat je verder ook vindt van de beleidsregels van EUR, het lijkt me nooit een voldoende grond om e-mails van medewerkers te bekijken. En al helemaal niet proportioneel om van meer dan tien medewerkers (waarvan dus per definitie minstens tien onschuldig) hun mail te bekijken. Daar wordt blijkbaar anders over gedacht:

Alles is vooraf juridisch getoetst”, zegt een woordvoerder.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen