020 530 0160

EU Model Clauses: de VS gaan zich er ook mee bemoeien

Gepubliceerd op 1 juli 2016 categorieën 

Eerder berichtten we al dat Schrems, na een succesvolle aanval op de Safe Harbor beschikking, nu zijn pijlen richt op de EU Model Clauses. In deze nieuwe zaak tussen Schrems en Facebook heeft de Amerikaanse overheid de Ierse High Court verzocht om als amicus curiae (vriend van de rechtbank) toe te mogen treden, waardoor zij standpunten en meningen naar voren kan brengen in de procedure. De High Court zal naar verwachting op 7 juli dit verzoek – tezamen met soortgelijke verzoeken van andere belangenorganisaties – beoordelen.

Omdat Privacy Shield – de beoogde vervanger van Safe Harbor – nog niet van kracht is, zijn de EU Model Clauses op dit moment een van de voornaamste grondslagen om rechtmatig persoonsgegevens naar de Verenigde Staten door te geven. De Amerikaanse overheid geeft aan dat de aanval op de geldigheid van de grondslagen voor EU-VS doorgifte “of the utmost importance [is] to the US and to the broader public”.

Mogelijk zal het Europese Hof van Justitie in deze gevraagd worden een oordeel te geven over de geldigheid van de EU Model Clauses voor de doorgifte van persoonsgegevens. Indien de uitkomst daarvan is dat deze contracten niet meer kunnen worden gebruikt voor doorgifte van persoonsgegevens naar de VS, en er geen alternatief voor Safe Harbor wordt aangenomen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor het internationale (handels)verkeer.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Rosalie Heijna

publicaties

Gerelateerde artikelen