020 530 0160

EU en VS sluiten akkoord over passagiersgegevens en SWIFT-data

Gepubliceerd op 13 juli 2007 categorieën 

Op 28 en 29 juni hebben de EU en de VS na lange en moeizame onderhandelingen uiteindelijk een akkoord bereikt over de uitwisseling van data. Het betreft enerzijds de door het Belgische consortium SWIFT verwerkte gegevens over Europese financiële transacties en anderszijds de zogenaamde passagiersgegevens, ook wel passenger name records (PNR) genoemd.


Wat de SWIFT gegevens betreft heeft de VS toegezegd de data alleen te zullen gebruiken voor anti-terrorisme doeleinden. De bewaartermijn is vastgesteld op 5 jaar. SWIFT is verplicht om de privacy overeenkomstig de Europese richtlijnen te beschermen en dient haar klanten te informeren over dataverstrekking.


Over de uitwisseling van PNR-gegevens is, afgezien van enkele technische details,  eveneens overeenstemming bereikt aldus een woordvoerder van de EU. De nieuwe afspraken zullen in de plaats treden van de interim agreement over dit onderwerp die eind juli afloopt.


Belangrijke punt in beide overeenkomsten is de bevoegdheid van de EU om te verifiëren of het gebruik van Europese gegevens door de VS voldoet aan de Europese maatstaven. Volgens critici is de reikwijdte van deze bevoegdheid echter zeer beperkt.


Daarnaast is het aantal PNR-gegevens dat de VS onder de nieuwe overeenkomst kan opvragen gereduceerd van 34 tot 19, waaronder informatie over de naam van de reiziger, zijn contactgegevens en informatie over de betaling, het reisbureau, het reisschema en bagage. Gegevens over etnische afkomst zijn echter uitgezonderd. De VS mag de PNR-gegevens in principe gedurende minstens zeven jaar opslaan.


Lees hier het hele bericht

Bron: www.edri.org
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen