020 530 0160

EU doet voorstel online muziekmarkt

Gepubliceerd op 7 juli 2005 categorieën 

De Europese Commissie is voornemens het ontstaan van een Europese markt voor online muzieklicenties te stimuleren. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoeksrapport dat zij vandaag heeft gepubliceerd. Aanleiding van het rapport is dat de Europese online muziekmarkt achter blijft in vergelijking met onder meer de VS.


Volgens de Commissie wordt dat mede veroorzaakt door beperkende afspraken die collectieve rechtenorganisaties (o.a. Buma/Stemra) onderling maken. Rechthebbenden uit de ene Europese lidstaat kunnen hun rechten dikwijls niet laten beheren in een andere lidstaat. Bovendien bieden de rechtenorganisaties zelf niet een pan-Europese lcientie aan. Er is dus geen one-stop-shop voor online muzieklicenties. Dat betekent dat als een online dienst als Apple´s iTunes in de EU muziekwerken ter download wil aanbieden, zij in alle 25 lidstaten een licentie moet verkrijgen. Dat belemmert het ontstaan van nieuwe diensten.


Eerder oordeelde de Europese Commissie dat onderlinge afspraken tussen de rechtenorganisaties die een one-stop-shop zouden moeten creëren in strijd waren met het mededingingsrecht. De organisaties hadden in de zgn. Barcelona en Santiago overeenkomsten concurrentiebeperkende afspraken gemaakt. Per 31 december 2004 kwamen die overeenkomsten daarmee te vervallen.


Lees hier het persbericht van de Commissie. Lees hier het onderzoeksrapport (PDF).

Bron: EC
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen