020 530 0160

Erasmusbrug auteursrechtelijk beschermd (?)

Gepubliceerd op 27 juli 2004 categorieën 

De Telegraaf meldde vandaag dat de Rotterdamse Erasmusbrug sinds dit jaar auteursrechtelijk beschermd is. Toeristen die elkaar fotograferen met ‘de Zwaan’ op de achtergrond, hebben weinig te vrezen. Wie echter een afbeelding van de beroemde brug op een koffiemok zet, krijgt te maken met de Stichting Beeldrecht.


De Telegraaf maakt echter een (kleine) fout. De Rotterdamse Erasmusbrug is namelijk al veel langer auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht onstaat immers automatisch van rechtswege, zonder formaliteiten, door het enkele “scheppen van het werk”, in casu de Erasmusbrug. Op het moment dat de bouw van de Erasmusbrug was voltooid, had de ontwerper van de brug al auteursrechten. Sterker nog, ook op de eerdere schetsen van de Erasmusbrug had hij al auteursrechten, waardoor hij kan optreden tegen ondernemingen die zonder zijn toestemming de Erasmusbrug voor commerciële doeleinden gebruiken. 


Het enige wat Stichting Beeldrecht nu heeft gedaan is dat zij ondernemingen hier op heeft gewezen zodat zij zich hiervan bewust zijn.


Lees hier het hele bericht. 

Bron: Telegraaf
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Klaas

publicaties

Gerelateerde artikelen