020 530 0160

Eerste Kamer is tegen bewaarplicht verkeersgegevens

Gepubliceerd op 30 juni 2005 categorieën , ,

Senator Franken (CDA) heeft Minister Donner gisteren duidelijk gemaakt dat de Eerste Kamer niets ziet in de Europese plannen om gegevens van telefoon en internetverkeer op te slaan. Volgens Franken levert het bewaren van deze gegevens weinig tot niets op en wordt er een te grote inbreuk op de privacy gepleegd. Daarnaast zullen gegevens lang niet altijd betrouwbaar zijn, omdat het vrij eenvoudig is om deze gegevens te vervalsen.


Franken verwacht tevens dat de kosten voor het gebruik van internet te hoog worden, omdat ISP´s elke seconde vijftig gigabyte zouden moeten opslaan. Consequentie hiervan is volgens Franken dat diverse ondernemingen failliet zullen gaan.


Volgens de voorstanders kan het bewaren van verkeersgegevens er toe leiden dat criminele netwerken in kaart kunnen worden gebracht en voorbereidingen voor terrorisme kunnen worden verhinderd. “Nederland wordt niet veiliger wanneer we de postbode verplichten tot het administreren van elke brief die hij bezorgt”, aldus Franken.


Donner meent dat de privacy helemaal niet ernstig wordt geschonden, omdat bijvoorbeeld alleen de bezochte internetpagina´s of de nummers die iemand belt worden opgeslagen en niet de inhoud van de communicatie. Volgens Franken kan men echter een vrij volledig beeld van iemands leven krijgen indien het opslaan van dergelijke gegevens stelselmatig gebeurt en is er dus weldegelijk sprake van ernstige schending van de privacy.


Lees hier het hele bericht.

Bron: Het Parool
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen