020 530 0160

Eerste kamer akkoord met centrale biometrische databank

Gepubliceerd op 10 juni 2009 categorieën 

De eerste kamer is akkoord gegaan met een centrale databank voor de reisdocumenten van alle burgers. Daarin bevinden zich behalve de gezichtsscan voortaan ook de vingerafdrukken, 24 uur per dag door de overheid te raadplegen.

 

Bij de Eerste Kamer waren tot op de dag van het debat nog bezwaren ingediend door burgers en organisaties die tegen de voorgenomen centrale opslag zijn van biometrische gegevens (zoals vingerafdruk en irisscan). Deze gegevens moeten volgens de aangepaste wet in alle nieuwe paspoorten worden opgenomen. De centrale opslag van deze gegevens is een onaanvaardbare inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van burgers, stellen de indieners van een petitie. De petitie heeft niet mogen baten.

 

Er zijn meer negatieve geluiden te horen over het voornemen. Een aantal wetenschappers van de universiteit van Tilburg schrijft in een open brief aan de Eerste Kamer: “Door de opslag van biometrie in een (de)centrale reisdocumentenregistratie wordt burgers definitief de mogelijkheid ontnomen om controle te houden over haar gegevens en identiteit. Het gaat hier om een belangrijke beleidswijziging waarbij geluidloos wordt overgestapt van biometrische verificatie, naar identificatie: de burger hoeft zijn identiteit niet langer te tonen, omdat de staat deze zelfstandig kan vaststellen.”

 

Het commentaar van de NRC is ook niet enthousiast.

 

Lees hier het bericht op de website van de Eerste Kamer 

 

 

 

Bron: Eerste Kamer, Tilt, NRC
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Frederik Zuiderveen Borgesius

publicaties

Gerelateerde artikelen