020 530 0160

Eerste gezondheidsclaims opinies van EFSA

Gepubliceerd op 26 augustus 2008 categorieën 

Het “Panel on dietetic products, nutrition and allergies” (NDA) van de EFSA heeft recent haar eerste acht opinies afgegeven met betrekking tot gezondheidsclaims inzake de reductie van risico’s op ziektes en inzake de ontwikkeling en gezondheid van kinderen.


De EFSA ( European Food Safety Authority) oftewel het EU-agentschap voor Voedselveiligheid is de autoriteit die in eerste instantie adviseert of een gezondheidsclaim voor voedingsmiddelen is toegestaan. De voedselfabrikanten hebben ongeveer 220 claims ingediend. Na 2009 mag de industrie niet zomaar gezondheidsclaims op haar producten voeren. Dan zijn nog uitsluitend de door de EFSA goedgekeurde stellingen toegestaan.


De wetenschappers van het panel beoordelen het door de aanvrager aangedragen wetenschappelijk bewijs dat de claims zou moeten onderbouwen. Op basis van deze beoordeling geeft het panel haar opinie af. De opinies worden verstrekt aan de Europese Commissie en de EU-lidstaten die op hun beurt zullen besluiten of de gezondheidsclaims – al dan niet deels – zijn toegestaan.


Twee van de acht opinies betroffen claims van Unilever met betrekking tot haar margarine product Becel Pro-activ. De claims zijn grotendeels afgewezen. Unilever mag haar margarine niet langer aanprijzen als een product dat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt en mag evenmin stellen dat kinderen onvoldoende essentiële vetzuren consumeren. Unilever heeft aangegeven in beroep te gaan.


Lees hier meer over de EFSA, hier over de opinies en hier het bericht in Adformatie.

Bron: EFSA en Adformatie
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Heerma van Voss

publicaties

Gerelateerde artikelen