020 530 0160

Een Vandaag v RTL Vandaag

Gepubliceerd op 8 mei 2009 categorieën ,

Gisteren heeft de rechtbank Amsterdam in kort geding geoordeeld dat RTL de naam RTL Vandaag mag blijven gebruiken voor haar actualiteitenprogramma. De Tros en de AVRO hadden in kort geding een verbod gevraagd omdat ze vonden dat de naam RTL Vandaag teveel leek op EenVandaag. Ze stelden onder meer dat EenVandaag een zeer bekend merk is en dat RTL inbreuk maakt op de merkrechten van Tros en AVRO. “RTL Vandaag is een licht entertainend programma in plaats van een hoogwaardig actualiteitenprogramma zoals EénVandaag. Dit leidt tot afbreuk aan de reputatie van het woordmerk.” De rechter oordeelde echter anders.

RTL zegt in Adformatie tevreden te zijn met de uitspraak en het logisch te vinden dat de term ‘vandaag’ door iedereen gebruikt mag worden voor een actualiteitenprogramma.

Eerder berichtte Menno Weij al dat hij twijfelde aan de kans van slagen van EenVandaag. In een interview bij BNR Nieuwsradio gaf hij aan dat de elementen ‘RTL’ en ‘Eén’ niet overeenstemmen en dat het element ‘Vandaag’ bovendien beschrijvend is voor een actualiteitenprogramma. Dat kan natuurlijk niet via het merkenrecht gemonopoliseerd worden.

De voorzieningenrechter oordeelde inderdaad dat de bescherming die aan het woordmerk ‘EenVandaag’ toekomt in beginsel zwak is, nu dit bestaat uit beschrijvende, niet te monopoliseren, elementen. Uitgangspunt is dat het andere zenders niet verboden kan worden de term ‘vandaag’ te gebruiken voor een programma. Bovendien is ‘RTL’ het meest in het oog springende element in de naam ‘RTL Vandaag’. RTL is een sterk merk, en daarom is het niet aannemelijk dat het publiek zal denken dat er een verband tussen de programma’s bestaat.

Lees hier het vonnis.

Bron: Adformatie, Boek9.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen