020 530 0160

Een goedkope autoverzekering op basis van je Facebook-berichten?

Gepubliceerd op 2 november 2016 categorieën 

Admiral Insurance, een van de vier grootste autoverzekeraars van het Verenigd Koninkrijk wil dit najaar firstscarquote lanceren. Jonge bestuurders krijgen vaak hoge premies vanwege hun korte rijgeschiedenis en worden door hun lege no-claim bonus aangemerkt als ‘zeer risicovol’. Het bedrijf is daarom van plan om Facebook-profielen te analyseren op basis van likes en geplaatste berichten. Op basis hiervan wordt een verzekeringnemer beoordeeld op zijn rijgedrag en maakt Admiral een inschatting op de kans op schade.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen persoonlijkheid en verkeersveiligheid. In beknopte zinnen schrijven en op gezette tijden (in plaats van ‘vanavond’) met vrienden afspreken, zijn karaktereigenschappen die een korting kunnen opleveren. Deze korting kan tot bijna 400 euro oplopen. Aan de andere kant kunnen termen als ‘altijd’ en ‘nooit’ en het veelvuldig gebruik van uitroeptekens een korting uitsluiten.

Deze aankondiging kreeg kritiek van onder andere de Britse Open Rights Group. Directeur Jim Killock zei: “Dit zou de manier waarop mensen gebruik maken van sociale media kunnen veranderen. Door te anticiperen op toekomstige beslissingen wordt zelfcensuur aangemoedigd […] Jonge mensen kunnen zich door financiële beperkingen geneigd voelen dergelijke regelingen te accepteren. Het recht om dingen privé te houden mag niet worden voorbehouden aan degenen die het zich kunnen veroorloven”.

Niet snel na de aankondiging van Admiral heeft Facebook de applicatie geblokkeerd. Deze zou namelijk in strijd zijn met de Platform Policy van Facebook voor ontwikkelaars. Artikel 3.15 hiervan luidt: “Don’t use data obtained from Facebook to make decisions about eligibility, including whether to approve or reject an application or how much interest to charge on a loan”. In een verklaring maakte een woordvoerster van Facebook duidelijk de privacy van hun gebruikers hoog in het vaandel staat. De applicatie firscarquotes overtrad de bevoegdheden die ontwikkelaars hebben met data die zij via Facebook verzamelen. Admiral ziet dit niet als onoverkoombaar en is van plan door te gaan met de ontwikkeling van firstcarquotes.

Ondertussen nemen de meningen toe dat de Britse regering parameters moet stellen rondom de ethiek van het gebruik van data verzameld via sociale media.

Met dank aan Sjors Peeters

Bron: theguardian.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Lora

publicaties

Gerelateerde artikelen