“ Thuiskopieheffing afschaffen, illegaal downloaden verbieden, transparantie bij collectief beheer, nieuwe licentie modellen ontwikkelen.”
Het zijn slechts enkele conclusies uit het eindrapport van de Parlementaire Werkgroep Auteursrecht dat op 17 juni jl. is verschenen. Enkele citaten:
“Het auteursrecht moet op de schop, het auteursrecht verkeert in een soort van crisis”
“….dat Nederland niet meer moet wachten op voorstellen uit Brussel maar een eigen koers moet gaan varen.
“ De thuiskopieheffing zou in een tijdsbestek van drie jaar afgebouwd moeten worden…”
“ Er zal ook een wet dienen te komen die voorkomt dat Nederlandse consumenten ongehinderd kunnen downloaden…”
Het rapport moet een opmaat vormen voor een discussie met de regering over de toekomst van het auteursrecht. Daarvoor is het zeker geschikt. Maar de inhoud mag beslist niet voor zoete koek worden geslikt. Het rapport is op onderdelen feitelijk onjuist, rammelt juridisch gezien en is, waar de consequenties van de voorstellen aangaat, niet steeds voldoende doordracht.
Op donderdag 25 juni as organiseren deLex, uitgever van Boek9.nl en Lexlumen in het Holiday Inn in Amsterdam een intensieve actualiteiten lunch over het voornoemde rapport in het algemeen en thuiskopiëren in het bijzonder. Deskundigen uit wetenschap en praktijk geven hun reactie op dit rapport en vervolgens wordt gediscussieerd met elkaar en met de zaal. De bijeenkomst is bedoeld voor belanghebbenden en hun juridisch adviseurs.
Spekers o.a.: prof. mr M. Senftleben (VU/Bird & Bird), Mr M. Frequin (Voice), Mr. W. Wanrooij (Buma), Mr B. Reinshagen (EMI), Mr G.J. Wolffensperger (o.a. adviseur Vz. SONT), Mr T. Kuik (Brein). Ook ik ben gevraagd mij over het rapport uit te laten. De discussie staat o.l.v. prof. mr. D.J.G. Visser