020 530 0160

EC wil telecomproviders verplichten per seconde af te rekenen

Gepubliceerd op 29 augustus 2008 categorie├źn ,

Volgens Europese toezichthouders brengen providers vaak meer beltijd in rekening dan daadwerkelijk is verbruikt. De European Regulators Group, een koepelorganisatie van alle telecomwaakhonden van de Europese Unie, uitte dit vermoeden in een onlangs gepubliceerd rapport. De ERG denkt dat klanten 24 procent te veel betalen voor uitgaande gesprekken en 19 procent te veel voor binnenkomende telefoontjes. De Europese Commissie wil telecomproviders daarom verplichten om internationale gesprekken per seconde af te rekenen.


Die zogenoemde spookminuten op de rekening zijn het gevolg van afrondingen, vertelt Yvonne Koks van Vodafone. “Met het Eurotarief, het maximumtarief dat binnen de hele EU geldt, mogen providers per halve minuut afrekenen. Wie een minuut en 35 seconden belt, betaalt voor twee minuten. Er zijn ook nog providers die per minuut afrekenen, dan is de klant nog duurder uit.” Sommige providers rekenen overigens bij bepaalde diensten al wel per seconde af.


De eerste minuut moeten klanten sowieso betalen, ook al bellen ze maar vijf seconden. “Vroeger hadden we connectiekosten”, zegt Koks. “Dat starttarief was om de kosten te dekken van technische handelingen die het netwerk moet doen om je te kunnen laten bellen, zoals het zoeken van de andere beller en het verbinden van de twee telefoons. In plaats van dat starttarief brengen providers nu altijd de eerste minuut volledig in rekening.”


De kosten voor de spookminuten zijn echter veel te hoog, vindt commissaris Viviane Reding, die bij de EC telecommunicatie in haar pakket heeft. “Als je dit probleem wilt aanpakken, moet je de wetgeving aanpakken. De Europese Commissie zal in de komende weken haar opties op een rijtje zetten”, zei een woordvoerder van Reding tegen persbureau Reuters.


De gesprekstarieven voor internationale telefonie gaan onder druk van de Europese Unie volgend jaar sowieso omlaag. Daarnaast zal Reding waarschijnlijk met een voorstel komen om de tarieven voor internationaal sms’en te verlagen. De ERG deed al eerder een voorstel om de kosten van een sms-bericht te beperken tot een bedrag tussen 13 en 18 cent.


Lees hier het hele bericht.

Bron: www.tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen