020 530 0160

EC steunt wetenschappelijk open access initiatief

Gepubliceerd op 2 maart 2007 categorieën , ,

Afgelopen maand hebben vijf Europese toponderzoeksinstituten een petitie ingediend bij de Europese Commissie met daarin een voorstel voor nieuw beleid ten aanzien van de openbaarheid van wetenschappelijke artikelen en onderzoeksinformatie.


Alle door de overheid gefinancierde instituten zouden hun artikelen en onderzoeksresultaten kort na publicatie vrij toegankelijk moeten maken, stellen zij. Deze open-access benadering maakt een wereldwijde wetenschappelijke bibliotheek mogelijk, waartoe een ieder gratis toegang kan verkrijgen. Hoewel de media niet veel aandacht aan de petitie hebben besteed, is het nieuws daaromtrent inde wetenschappelijke wereld snel verspreid.


In enkele weken werd de petitie door meer dan 20.000 wetenschappers ondertekend, waaronder ook enkele Nobelprijswinnaars. De Europese Commissie heeft hierop gereageerd door 100 miljoen dollar beschikbaar te stellen om open-access netwerken te faciliteren en een infrastructuur op te zetten die de enorme productie van academische artikelen zal kunnen herbergen.


Lees hier het hele bericht.


 


 

Bron: BBC Technology News
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen