020 530 0160

Duitse rechter niet blij met standaardinstellingen Facebook

Gepubliceerd op 14 februari 2018 categorieën ,
Het Landgericht in Berlijn heeft geoordeeld dat de standaardinstellingen die Facebook hanteert in strijd zijn met Duits consumentenrecht. Deze klacht was in 2015 ingediend door de Verbraucherzentrale Bundesverbands (´vzbz´), de Duitse belangenvereniging voor consumenten. 

Landgericht: Facebook handelt onrechtmatig

De Duitse rechter acht vijf standaardinstellingen van Facebook onrechtmatig. Centraal bezwaar in deze zaak is het feit dat Facebook haar gebruikers onvoldoende informeert over de privacy-instellingen die zij hanteren. Hieronder valt bijvoorbeeld het feit dat Facebook standaard de locatie van gebruikers vaststelt, zodat deze gedeeld kunnen worden met chatpartners. Een ander struikelblok voor de Duitse rechter is de standaardinstelling dat profielen van gebruikers verschijnen in zoekresultaten en dat geplaatste profielfoto’s gebruikt mogen voor commerciële content van Facebook. 

Consumentenbond: ‘Facebook is niet gratis, gebruikers betalen met data’

Niet alleen de standaardinstellingen, maar ook de gebruikersvoorwaarden lagen in de zaak onder vuur. De rechter oordeelde dat de bepaling dat gebruikers hun echte naam en gegevens dienen in te voern niet is toegestaan. In deze zaak betoogde de Duitse Consumentenbond verder nog dat het onrechtmatig is dat Facebook reclame maakt over het feit dat zij een gratis applicatie exploiteert, omdat haar gebruikers betalen met data. Maar de rechter ging niet mee in deze redenering; zij was immers van oordeel dat deze “immateriële tegenprestaties” niet als kosten konden worden beschouwd.  

AP oordeelde eerder ook al negatief over privacybeleid Facebook

Dit is niet de eerste keer dat Facebook wordt aangesproken op de manier waarop zij met de persoonsgegevens van haar gebruikers omgaan. Eerder vorig jaar bracht ook de Autoriteit Persoonsgegevens (´AP´) in een rapport naar buiten dat Facebook privacywetten overtreedt door gebruikers onvoldoende te informeren over het gebruik van persoonsgegevens. Destijds stelde de AP vast dat Facebook bijzondere gegevens van gevoelige aard gebruikte zonder uitdrukkelijke toestemming van gebruikers. Op dit moment doet de Duitse mededingingsautoriteit ook onderzoek naar Facebook. 

Facebook probeert schoon schip te maken

Facebook heeft aangegeven dat zij van plan zijn om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van het Berlijnse Landgericht. In een persbericht van Reuters laat zij weten wel degelijk vorderingen te hebben gemaakt op het gebied van privacy-instellingen sinds 2015. Mede door de onvermijdelijke komst van strenge Europese privacywetten later dit jaar probeert Facebook al een tijdje schoon schip te maken. Onlangs publiceerde zij in een groot charmeoffensief voor het eerst haar eigen richtlijnen op het gebied van privacy en verder heeft zij geprobeerd privacy-instellingen toegankelijker te maken voor gebruikers.
Auteur: Daniela Aben
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen