020 530 0160

Duitse politie richt zich op ‘dark net’ na schietpartij

Gepubliceerd op 27 juli 2016 categorieën , , ,

De Duitse politie gaat zich richten op criminaliteit die op het ‘dark net’ plaatsvindt. Dit verklaarde Holger Muench, het hoofd van de Duitse federale politie, de Bundeskriminalamt (‘BKA’) vandaag. Volgens dhr. Muench is ’the dark net a growing trading place’, waardoor de Duitse autoriteiten zich in het vervolg mede om aanslagen zoals die zich afgelopen weekend hebben voorgedaan te kunnen voorkomen in de toekomst.

Met het darknet worden geheime netwerken bedoeld, die alleen toegankelijk zijn via specifieke software, configuraties of autorisatie, waartoe toegang wordt verkregen door middel van specifieke communicatieprotocollen en ‘ports’. De man die in Duitsland 9 mensen vermoordde in een winkelcentrum in Muenchen heeft naar verluidt zijn wapens via het Darknet gekocht. Volgens de politie is het dus belangrijk dat ook in de fase die plaatsvindt vóór aanslagen wordt gehandhaafd.

De BKA heeft, zoals zij zelf stelt, het afgelopen jaar al 5 illegale marktplaatsen van het internet verwijderd, maar is van plan om de komende jaren nog veel meer netwerken uit de lucht te halen. Doel is echter niet alleen om de marktplaatsen offline te halen: ook criminelen die actief zijn op de netwerken dienen te worden opgespoord.

Cyber crime heeft de staat Duitsland alleen het afgelopen jaar al meer dan 40 miljoen euro gekost. Dit is een steiging van % 2,8 ten opzichte van 2015. Het ging in meer dan 45.000 gevallen om computerfraude. Volgens Muench betreft dit echter slechts een klein gedeelte van de werkelijke grootte van cybercrime. “If we look ahead we see little relief,” he said. “Cyber crime is still a growing phenomenon – you could say almost a growing business, even a growing industry.”, aldus Muench.

Bron: http://www.reuters.com/
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen