Op 19 maart heeft het Duitse Hooggerechtshof een “preliminary decision” gegeven in een procedure die door 34 000 burgers is aangespannen tegen de Duitse implementatie van de Europese bewaarplicht voor verkeersgegevens. Hierin oordeelt het hof dat de implementatie gedeeltelijk ongrondwettig is.
De uitspraak verbiedt telecomaanbieders niet om verkeersgegevens te verzamelen maar beperkt wel het gebruik van deze gegevens. De verstrekking van verzamelde verkeersgegevens aan opsporingsinstanties is namelijk alleen toegestaan in geval van zware misdrijven en voor zover er sprake is van een rechterlijke machtiging. Bovendien kunnen de verkeersgegevens alleen worden gebruikt als er geen ander bewijs aanwezig is.
Het Hooggerechtshof heeft de Duitse regering eveneens bevolen om een rapport op te stellen over de praktische gevolgen van de bewaarplicht en over de wijze waarop de beslissing is uitgevoerd.
Ook in Nederland is de discussie over de implementatie van de bewaarplicht heftig geweest. De Duitse uitspraak is ook voor de Nederlandse situatie interessant.
Lees hier het hele bericht.