020 530 0160

Downloaden (ook) in Frankrijk legaal

Gepubliceerd op 16 maart 2005 categorieën 

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via internet (bijvoorbeeld P2P) is legaal. Dat heeft een Franse rechter om 10 maart jl. bepaald. Eerder had de rechtbank te Haarlem bepaald dat er niets onoorbaars aan het downloaden van muziek via internet is, ook als daar niet voor wordt betaald. 


De Franse uitspraak van het Hof te Montpellier is het gevolg van een strafzaak die het Franse openbaar ministerie was begonnen tegen een student die 488 CD Roms met speelfilms in zijn bezit had. Een groot aantal filmproducenten (o.a. MGM, Disney en Warner Brothers) had zich bij de strafzaak gevoegd om een (civielrechtelijke) boete te verkrijgen.


Dat is echter niet gelukt. Het Hof bepaalt dat de rechthebbende(n) zich niet kunnen verzetten tegen het reproduceren van films als dat slechts voor privé-gebruik geschiedt. Aangezien de student de CDs nooit had verkocht, noch had uitgewisseld, was dat hier het geval. Dat de student sommige CDs had uitgeleend en had bekeken met 2 of 3 vrienden, deed daar niet aan af. 


Lees hier het bericht (Frans).  

Bron: La Vie du Net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen