020 530 0160

Downloaden als stelen brood: kruimeldieven?

Gepubliceerd op 8 februari 2016 categorieën 

Op 5 februari heeft de Nederlandse filmindustrie een claim bij de overheid neergelegd van meer dan een miljard euro. Deze schade zou veroorzaakt zijn door illegaal downloaden. Er liggen een groot aantal denkfouten aan deze claim ten grondslag.

Om te beginnen is er een groot verschil tussen het stelen van een brood, wat de klagers graag gebruiken als metafoor, en het illegaal downloaden. In het eerste geval mist de supermarkt een brood, in het tweede geval is er niks weg. De inkomstenderving bij de supermarkt is evident, die bij downloaden minder. Zo is er onderzoek dat aantoont dat downloaders ook, juist, legaal content afnemen. Natuurlijk zal een brooddief vast ook soms dingen kopen, maar zijn diefstal zal geen positieve bijdrage leveren aan zijn overige koopgedrag. Een ander verschil is dat de broodeter waarschijnlijk honger heeft en te weinig geld en de downloader consumptiebehoefte maar niet bereid is daar voor te betalen.

De honger van de broodsteler zal niet verdwijnen, de consumptiebehoefte van de downloader hoeft niet per se te blijven bestaan als er betaald moet worden. Zo zal er vast veel meer gedownload worden dan bekeken. Juridisch maakt dat geen verschil, maar het zal duidelijk zijn dat nooit bekeken titels vast niet tegen betaling zouden zijn aangeschaft.

Dat consumenten niet voor content willen betalen is overigens onjuist, zoals het succes van Spotify en Netflix toont. Ook hier blijkt overigens een ander probleem, het aanbod. Mensen gebruiken Popcorn-time vanwege het betere aanbod. Saillant genoeg deed een kantoorgenoot van de advocaat die nu de claim neerlegt bij de overheid onlangs nog de suggestie op BNR-radio om naast Netflix vooral door te gaan met Popcorntime gebruik.

Een laatste punt is de prijzen. Ik heb vaak 15 of 20 euro voor een DVD betaald. Is het dat waard? Ik denk het niet, het is dat ik een gezagsgetrouwe burger ben dat ik het bedrag neertel, maar ik begrijp dat anderen niet bereid zijn dergelijke bedragen te fourneren.

Het wordt hoog tijd dat, 25 jaar na de introductie van het internet, niet langer deze technologie als een grote dreiging van het auteursrecht te zien. Wees inventief, verzin verdienmodellen, in plaats van dragers te belasten, op downloaders jagen, etc.  Uiteindelijk zullen dan de inkomsten veel groter worden dan met de huidige, repressieve strategie. Het internet biedt zoveel kansen, mogelijkheden, meer dan de videoband en DVD bij elkaar ooit opbrachten.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen