020 530 0160

Donner ondanks bezwaren ingestemd met bewaarplicht

Gepubliceerd op 7 maart 2006 categorie├źn 

Tijdens een bijeenkomst van de JBZ-Raad op 21 februari heeft minister Donner van Justitie toch ingestemd met de Europese Richtlijn voor de bewaarplicht van verkeersgegevens. Dit terwijl de Tweede Kamer op 16 februari een motie aannam dat de Nederlandse regering niet zou instemmen met een Europese bewaarplicht. Tijdens de bijeenkomst zijn de lidstaten akkoord gegaan met de bewaarplicht. Het Europees Parlement stemde december vorig jaar al met de plicht.


Een belangrijk strijdpunt voor de omzetting van de richtlijn in de Nederlandse rechtsorde zal de wijze van opslag behelzen: decentraal bij de telecom- en internetaanbieders of centraal in een overheidsdatabase. Minister Donner heeft al blijk gegeven voorstander te zijn van een centrale opslagplaats in handen van het Centraal Informatiepunt Opsporing Telecommunicatie (CIOT) of mogelijk door een onafhankelijke stichting. Mogelijk probeert de minister de aanbieders hiermee te paaien doordat hiermee een deel van de kosten bij de overheid wordt neergelegd.


De kosten die gemoeid gaan met de komende plicht, heeft de Nederlandse zoekmachine Ilse al doen besluiten te stoppen met de gratis email dienst Ilse mail. Concurrentievervalsing tussen aanbieders van gratis email diensten in Europa en daarbuiten, kwam al eerder ter sprake tijdens de Kamerbehandeling van de bewaarplicht


Lees hier het volledige bericht

Bron: Bof.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen