020 530 0160

#DeleteFacebook of #ForgiveFacebook ?

Gepubliceerd op 20 april 2018 categorieën 

Een tijdje geleden is uitgekomen dat Cambridge Analytica de gegevens van 87 miljoen Facebookleden hebben gebruikt. Cambridge Analytica is betaald door Robert Mercer om gegevens te geven aan de politiek adviseur van de republikeinse partij, Stephen Bannon, waarmee hij het stemgedrag van Amerikanen kon beïnvloeden.

De data kwam van een persoonlijkheidsquiz geplaatst door Cambridge Analytica die op Facebook werd gedeeld. Als gebruikers de quiz wilden maken, moesten ze een app downloaden. Door die app werd vervolgens hun Facebookgebruik geanalyseerd en opgeslagen. En niet alleen die van hun, maar ook hun Facebookvrienden. Door middel van al deze data kon Cambridge Analytica Donald Trump heel gericht promoten. Facebook heeft gereageerd dat het niet om een datalek gaat, maar dat gebruikers zelf de informatie hebben verstrekt door de quiz te maken. De data is niet gestolen en Facebook is ook niet gehackt.

De aandelen van Facebook zijn met 9% gedaald, waardoor aandeelhouders nu Facebook aan gaan klagen. Volgens hen weet Facebook hier al jaren van, en hadden ze dit moeten melden aan de investeerders. Ook de normale Facebookgebruikers zijn ontevreden. Op twitter verschijnt #DeleteFacebook steeds meer, en was in het Verenigd Koninkrijk zelfs trending.

 Maar mensen negeren de rol van Cambridge Analytica, die in eerste instantie de quiz had geplaatst met het doel deze data te krijgen. Facebook heeft dan wel de data doorgegeven aan Cambridge Analytica, maar mensen doen nu alsof Facebook verantwoordelijk is voor alles. Natuurlijk hebben de Facebookgebruikers zelf ook een klein aandeel hierin. Ze hebben uiteraard zelf de quiz ingevuld en een app gedownload zonder te checken of het betrouwbaar was. Dus als je eens goed nadenkt, is Facebook niet alleen verantwoordelijk. Dus #DeleteFacebook of #ForgiveFacebook ?

Wij hebben allebei een Facebookaccount, maar gebruiken het niet. We hebben ook beiden het geprobeerd te verwijderen maar dat was dusdanig moeilijk dat je dan maar denkt: “ja laat maar zitten he”.

Auteurs: Juwe en Noor (stagiairs 4 VWO)

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen