020 530 0160

De WK-inhakers op Van Persie: toegestaan?

Gepubliceerd op 18 juni 2014 categorieën ,

Afgelopen vrijdag heeft Van Persie dé goal van het WK gemaakt en dat is goed te merken: op het internet wordt op verschillende manieren ingehaakt op de zweefduik. Zo zijn er exclusief bij AH Kerckebosch “Robin van Perssinaasappelen” te koop, maakt een jonge Van Persie in de Calvé-reclame een zweefduik en heeft Stabilo een flipbook van het doelpunt gemaakt.

 Maar mag dit eigenlijk wel?

Allereerst zijn de foto’s van Van Persie’s duik auteursrechtelijk beschermd. Je dient dus toestemming van de fotograaf te hebben om deze foto’s te mogen gebruiken.

Daarnaast kan Van Persie een beroep doen op het portretrecht. Van Persie is immers een bekende, populaire voetballer die zijn populariteit kan verzilveren (‘verzilverbare populariteit’). Wanneer zijn portret en zijn naam voor commerciële doeleinden zonder zijn toestemming zijn gebruikt, kan hij de afbeeldingen niet alleen (onmiddellijk) laten verbieden, maar ook een schadevergoeding vorderen.

Aangezien de AH een partner is van de KNVB, welk partnerschap zich ook richt op het Nederlands elftal, is het goed mogelijk dat de KNVB toestemming heeft gegeven voor deze WK-inhaker. Ook Calvé voert al een reclamecampagne waarin de jonge Van Persie de hoofdrol heeft. Waarschijnlijk zijn deze twee inhakers dus toegestaan.  

Dit geldt echter niet voor de inhaker van Stabilo. Van Persie is in de tekeningen herkenbaar afgebeeld (o.a. lichaamshouding, gezicht en haar) en hij heeft een redelijk commercieel belang zich tegen dit filmpje te verzetten.

En hoe zit het dan met de plaatjes waarop Van Persie als Superman of met Peter Pan door de lucht zweeft?

 

 

 

 

 

 

In dat geval wordt Van Persie’s portret en naam niet voor commerciële doeleinden gebruikt, en heeft Van Persie geen redelijk belang dat zich tegen deze inhakers verzet. Ook de fotograaf kan dan niet optreden, aangezien deze plaatjes als parodie op de foto’s kunnen worden aangemerkt.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen