020 530 0160

De Kus van Yolanthe en Wesley: toegestaan?

Yolanthe en Wesley in de garageSpanning en sensatie bij RTL Boulevard gisteren. Ze hadden de exclusieve beelden van een heftig zoenende Yolanthe en Wesley afgelopen zaterdag. En dat terwijl gisteren de breuk tussen Yolanthe en Jan officieel bekend werd gemaakt. Ging Yolanthe dan officieus niet vreemd, maar officieel wel, vroegen ze zich bij RTL af? Vragen die ons totaal niet bezig hielden. Welke dan wel? Of de privacy en/of portretrechten van Wesley en Yolanthe geschonden zijn. Immers, zij zijn duidelijk herkenbaar in beeld gebracht.
 
Wie spelen er allemaal een rol in deze soap? Uiteraard Yolanthe en Wesley zelf. Hun privacy en portretrechten zijn mogelijk in het geding. Daarnaast speelt er natuurlijk RTL4, die de beelden openbaar maakt. Tenslotte hebben we de beheerder van de parkeergarage, waarbij we gemakshalve maar even aannemen dat de betreffende beveiligingsmedewerk(st)er bij die beheerder in dienst is. Anders wordt deze casus wel heel ingewikkeld.

We pakken het als volgt op, en beginnen bij de bron – de beheerder en zijn personeel. De beheerder heeft beveiligingscamera’s hangen. Privacyrechtelijk allemaal prima, mits je je aan de regels houdt. Belangrijke regel is het doel van de verwerking. In casu: beveiliging e.d. van de  locatie. Daar valt wat ons betreft niet onder het verstrekken van de betreffende beelden aan een derde, ic. RTL. Dat is niet verenigbaar met het doel van de beveiliging. Het verstrekken is zonder twijfel wél een verwerkingsvorm, en aldus onderhevig aan de privacywetgeving. Wat ons betreft gaat de beheerder hier nat. Dat betekent dat Yolanthe en Wesley, in hun hoedanigheid als betrokkenen, hier zeer waarschijnlijk tegen kunnen optreden en alsdan een verbod en schadevergoeding kunnen verlangen. Of een verbod veel zin zal hebben, is natuurlijk wel een vraag die je je moet stellen, maar we laten het bij de enkele constatering dat je daar wel over moet nadenken.  

 
Hoe zit het dan met RTL? Mag RTL die beelden vervolgens zomaar uitzenden? Hier speelt de afweging van het nieuwsbelang en het privacybelang van Yolanthe en Wesley. Wij denken dat het “nieuwsbelang” hier wel eens zou kunnen prevaleren. Het zijn bijvoorbeeld waargebeurde feiten, en Wesley en Yolanthe zijn zogenaamde BN-ers, die zich meer moeten laten welgevallen. Bovendien vond de zoenpartij plaats in een openbare ruimte. Ze hadden er wellicht verstandiger aan gedaan door bij één van hen thuis te gaan zoenen (beste optie: Wesley, Yolanthe woonde op dat moment officieel nog samen volgens RTL Boulevard).  
 
Wij zien met belangstelling uit naar een eventueel vervolg in deze saillante kwestie.
Bron: RTL Boulevard (maar zie ook jaggle.nl)
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen