020 530 0160

De integriteit en waardigheid van het beroep van advocaat

Gepubliceerd op 3 juni 2009 categorieën ,

Een advocaat gebruikte een visitekaartje met daarop een foto waarop hij in toga staat afgebeeld, bewapend met geweer, pistool en steekwapens, en voorzien van de leus “Eerst schieten, dan praten”.

Mag dat?

Volgens het Hof (en de Raad) van Discipline niet: “Verweerder beeldt zichzelf af als een advcaat die geen respect heeft voor recht en rechtspleging en die, getuige ook het onderschrift, er niet voor terugdeinst geweld aan te wenden om zijn doel te bereiken. Het gebruik van deze commerciële uitingen door verweerder is niet verenigbaar met de integriteit en waardigheid van het beroep van advocaat.”

Het Hof van Discipline heeft zich daarbij afgevraagd of er geen sprake is van een grap, pastiche of parodie. Echter werd geoordeeld dat de uitingen “geschikt zijn om door het publiek ernstig te worden opgevat”. De advocaat verweerde zich door zich op het standpunt te stellen dat ook andere advocaten en advocatenkantoren zich in commerciële uitingen bedienen van geweld en overlegde daarbij zeven voorbeelden. “Deze tonen inderdaad aan dat men zich anno 2008 of 2009 in commerciële uitingen bedient van gewelddadige metaforen en beelden. Dit doet echter niet af aan de hiervoor omschreven norm, aan welke het hof de hier aan de orde zijnde commerciële uitingen heeft getoetst.”

Onder meer de website GeenStijl berichtte al over de ‘schietadvocaat’, en plaatste een afbeelding van het visitekaartje:

 

 De advocaat kreeg een waarschuwing.

 Lees hier het bericht.

 

Bron: advocatie.nl; geenstijl.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen