020 530 0160

De Brexit – vertraging in de vereenvoudigde handhaving van patenten

Gepubliceerd op 1 juli 2016 categorieën 

De Europese Unie (EU) wil de handhaving van patenten vereenvoudigen door een Europees patent en een Unified Patent Court (UPC) in het leven te roepen. Nationale patenten zijn namelijk lastig te handhaven omdat in elk land waar een inbreuk plaatsvindt een aparte inbreukprocedure gestart worden. De vereenvoudiging lijkt echter stil te staan door de Brexit, omdat ratificatie door het Verenigd Koninkrijk (VK) vereist is voor de inwerkingtreding.

Patenten zijn momenteel uitsluitend nationaal en dat is lastig. In de EU kun je wel via één procedure bij de European Patent Office in München een bundel nationale patenten krijgen. Dat klinkt handig, maar in de praktijk blijkt dit voor problemen te zorgen op het moment dat er een inbreuk op het patent wordt gemaakt. Dan moet namelijk in elk land waar inbreuk plaatsvindt een aparte inbreukprocedure gestart worden. Dat is niet alleen veel werk, het geeft ook problemen omdat in de taal van het land geprocedeerd moet worden, ieder land zijn eigen procedurele regels heeft en landen verschillende uitkomsten kunnen geven.

De EU heeft het probleem met de handhaving van nationale patenten gezien en daartoe zijn een aantal regels opgesteld. Zo wordt het mogelijk gemaakt een Europees patent aan te vragen dat kan worden gehandhaafd door de UPC, hoewel niet alle lidstaten van de EU meedoen. De procedurele regels zijn in alle divisies van de UPC gelijk en het proces kan in beginsel in het Engels gevoerd worden. Wel zo handig, dat een advocaat geen Roemeens hoeft te kennen om een inbreuk in Roemenië aan te pakken. Indien de UPC een uitspraak doet, is deze uitspraak tevens in heel de EU geldig. Een patenthouder hoeft dan niet meer in elk land een aparte procedure te starten.

Dit klinkt allemaal prachtig, maar de Brexit gooit roet in het eten. Ratificatie door het VK is vooralsnog een vereiste voor inwerkingtreding van het verdrag. De Brexit zorgt op dit punt dan ook voor problemen. Het VK kan geen deel meer uitmaken van de UPC indien ze de EU verlaten en de kans is klein dat het VK  het verdrag nog zal ratificeren voordat ze uit de EU stappen. Daar komt nog bij dat het verlaten van de EU niet binnen een dag geregeld zal zijn. De UPC zal dus moeten wachten tot het VK geen deel meer uitmaakt van de EU. De welkome vereenvoudiging van de handhaving van Europese patenten zal dus nog even op zich moeten laten wachten, als die er überhaupt nog komt.

Met dank aan Dewi Harkink

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen