020 530 0160

Dagbladen treden op tegen overnemen artikelen

Gepubliceerd op 23 januari 2009 categorieën ,

Dagblad Trouw heeft het bedrijf Cozzmoss opdracht gegeven schendingen van zijn auteursrecht op internet op te sporen en aan te pakken. Volgens het dagblad kopiëren sommige websites stelselmatig artikelen om daar geld mee te verdienen. De Volkskrant heeft aangekondigd zich bij het initiatief van Trouw aan te sluiten. 


De dagbladen zullen zich met name richten op bedrijven, stichtingen en overheden die artikelen zonder toestemming overnemen. Particuliere webloggers krijgen slechts een waarschuwing, luidt het voornemen.


Trouw zegt websites te zullen blijven toestaan artikelen uit de krant te gebruiken, maar stelt daarbij de regel dat een citaat maximaal vijftig woorden mag tellen en een werkende link dient te bevatten naar het volledige artikel op de website van de krant.


Het is begrijpelijk dat Trouw duidelijke criteria probeert te stellen voor het overnemen van artikelen. De eigen criteria van Trouw kunnen echter niet de wettelijke uitzonderingen op het auteursrecht vervangen. Zo staat het een ander nieuwsmedium ingevolge artikel 15 van de Auteurswet vrij om een nieuwsbericht van Trouw letterlijk over te nemen (met bronvermelding). Ook kan, afhankelijk van de omstandigheden, het overnemen van veel meer dan vijftig woorden toegestaan zijn onder het wettelijke citaatrecht.


Uit de online voorwaarden van Trouw, blijkt dat Trouw ook het linken naar zijn site aan banden wil leggen. Een website mag volgens Trouw niet meer dan tien hyperlinks naar de nieuwssite bevatten, en niet vaker dan vijftig keer binnen één kalenderjaar naar de site linken.


Afgezien van dat mij het belang van Trouw bij deze regel ontgaat – immers, indien veel gelinkt wordt naar je website, heeft dat zowel een positief effect op de bezoekersaantallen als op de plaatsing in zoekmachines – lijkt me het eenzijdig opleggen van een dergelijke voorwaarde juridisch onhoudbaar.


Lees hier het bericht op nu.nl en hier de voorwaarden van Trouw.

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen