020 530 0160

Curry’s beroep op Creative Commons licentie

Het tijdschrift Weekend heeft privé-foto’s van Adam Curry en zijn gezin gepubliceerd zonder toestemming van Curry. Curry had de foto’s onder een Creative Commons licentie op zijn account op de website www.flickr.com staan.


In het kort geding van donderdag 9 maart 2006 dat Curry, zijn partner Paay en zijn dochter tegen Audax / Weekend hebben aangespannen, geeft Weekend onder meer te kennen dat de mededeling “This photo is public” bij de foto’s op www.flickr.com haar op het verkeerde been heeft gezet. Weekend zegt geen idee gehad te hebben van voor de foto’s geldende licentievoorwaarden. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. Hoewel de interpretatie niet geheel onbegrijpelijk is, mag van een professionele partij als Weekend verwacht worden dat zij nauwkeurig onderzoek doet. Dit heeft Weekend nagelaten waardoor zij niet heeft gezien dat zij door te klikken op het symbool bij de mededeling “some rights reserved” een (verkorte versie van) de voor de foto’s geldende licentie zou uitkomen. Weekend had zich aan de licentievoorwaarden moeten houden.


De schade die het niet houden aan de voorwaarden (nog) met zich meebrengt, valt mee. Doordat de licentie voor de Curry foto’s geldt, dient bij elke publicatie van de foto’s ook een kopie van de licentie ingesloten dan wel verstrekt te worden. Dit is niet gebeurd maar de voorzieningenrechter ziet, nu bij de foto’s een copyright teken is geplaatst met de naam van Adam Curry en bovendien een mededeling ter rectificatie in Weekend is gedaan niet welke schade hier nog uit kan voortvloeien. Dat geldt ook voor het niet voldoen aan de voorwaarde dat de foto’s niet voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden nu bovendien de commerciële waarde van de foto’s klein is en Weekend al een vergoeding van € 1.500,- heeft gegeven. Ook reputatieschade is niet aan de orde.


Het beroep op inbreuk op hun portretrecht faalt aangezien de voorzieningenrechter grotere waarde hecht aan de uitingsvrijheid nu de gepubliceerde foto’s al eerder openbaar waren gemaakt, het hier gaat om kiekjes en deze te kwalificeren zijn als neutrale foto’s. Ook een beroep op onrechtmatigheid van de uitingen ten aanzien van de dochter haalt het niet. Hoewel in algemeenheid terughoudend moet worden omgegaan met informatie over een minderjarig kind van ouder s die in publieke belangstelling staan, zijn in dit geval de uitingen van Weekend over de dochter van Curry en Paay niet onrechtmatig. Wat over haar vermeld werd is feitelijk juist en zij wordt door haar ouders niet bepaald uit de publiciteit gehouden.


Lees hier het hele bericht en hier de hele uitpraak.


 

Bron: Planet.nl, recht.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen