020 530 0160

#CPDP2015 Privacy en Data Protectie in Brussel

Gepubliceerd op 28 januari 2015 categorieĆ«n 

Van 21-23 januari vond voor de negende keer in Brussel CPDP plaats, dit jaar met een record-aantal van 1000 deelnemers. Bedrijfsleven, politiek, wetenschap, allemaal prominent vertegenwoordigt, zowel uit Europa, USA en ook andere werelddelen. Op de vraag of het ooit in zaaltjes in het centrum van het Vlaams-Nederlandse debatcentrum De Buren kleinschalig begonnen (deelnemers die met laptops op de grond tegen de muur aan zaten), nu in het grote Les Halles complex zijn max. had bereikt gaf Paul De Hert (spil binnen CPDP) aan dat er best nog 200 bijkunnen..

Het congres is drie dagen, vnl. 4 parallelle sessies in verschillende omvang. Ieder panel wordt georganiseerd door CPDP of een meewerkende organisatie. Panels duren 75 minuten, bestaan uit 4 sprekers (max. 12 minuten), een moderator en een voorzitter. Zelf zat ik in een panel over de balans tussen vrijheid van meningsuiting en privacy. Sprekers waren Marco Pancini (Google Brussel), Argyro Karanasiou (Bournemouth University),  Bart van der Sloot (UvA) en Magdelena Jozwiak (Vrije Universiteit). Moderator was Tijmen Wisman (Vrije Universiteit), zelf was ik voorzitter. Een wat aparte rol, want je bent “silent chair”. Na een korte introductie zeg je verder niks. Vorig jaar leek me dat een bijzonder oninteressante rol, maar met Ian Brown (Oxford Internet Institute) als moderator beviel het me eigenlijk prima: “achterovergeleund”, niet meer dan de spreektijd in de gaten houden en genieten van de inhoudelijke discussies.

De organisatie ziet streng toe op spreiding in een panel (achtergrond, gender, geografie, organisatie). Op 28 oktober ontving ik de mail:

“I am informed by the organising committee that the organising institution cannot have the two roles of chair and moderator.”

Hoewel ik mijn contract nog niet getekend had, had ik niet lang nodig om te reageren:

“No problem, please mention my affiliation as Of counsel SOLV advocaten”

Het petje op de foto is van FRA, Fundamental Rights Agency (niet te verwarren met de Zweedse NSA: Försvarets radioanstalt), een in 2007 binnen de EU opgericht agentschap. Ik zag het liggen, wilde het pakken en toen Ronald Leenes zei “dan moet je hem wel opzetten”, dacht ik, ach, waarom niet. Ik was de enige. Mario Oetheimer, head of the FRA’s Information Society, Privacy and Data Protection sector, bedankte me aan het eind van de dag. Hij had gedurende dag veel vragen gekregen of ik er voor betaald kreeg. Het is voor het eerst van mijn leven dat ik met een petje op een congres rondloop, maar misschien is dat wel een goede manier om me te laten sponsoren šŸ™‚

Deze blog is automatisch geĆÆmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen