Uit het jaarverslag van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van 2013 (‘Commissie Stiekem’) is gebleken dat door het omstreden PRISM-programma van de NSA in Nederland in ieder geval één terroristische aanslag is verijdeld. Uit het verslag volgt dat de ministers van BZK, Defensie en V&J de commissie in juli 2013 hebben medegedeeld dat dankzij de inzet van PRISM in totaal 26 aanslagen in Europa zijn voorkomen, waarvan dus één in ons land.
Vorig jaar stelde de topman van de NSA al dat er door PRISM tot op dat moment wereldwijd maarliefst 54 aanslagen waren verijdeld. Er wordt echter geen nadere informatie gegeven over deze ‘verijdelde aanslagen’, noch omtrent de onderbouwing van deze cijfers. In de Amerikaanse Senaat hebben dan ook al disuccies plaatsgevonden, nu het aantal van 54 geslaagde interventies uit de lucht zou zijn gegrepen. Het is dus de vraag hoe er in de Nederlandse politiek op deze cijfers gereageerd zal worden.
Verder volgt uit het verslag dat aan de commissie Stiekem is verteld dat de “Amerikanen” hebben toegezegd de EU nader te infomeren over PRISM en vergelijkbare programma’s, waartoe een expertgroep zal worden opgezet. Bovendien hebben de verschillende ministers toegezegd dat PRISM niet wordt gebruikt door de AIVD en MIVD en dat ongerichte en onbeperkte toegang tot bijvoorbeeld internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer in Nederland niet is toegestaan en niet plaatsvindt.
Het moment van de onthullingen over het PRISM-programma door Edward Snowden in juni vorig jaar was het begin van een stroom aan bekendmakingen over massale privacyschendingen van (met name) de Amerikaanse veiligheidsdiensten. De missie van Snowden om deze schendingen aan het licht te brengen is tot op heden nog steeds niet ten einde.
Het PRISM-programma is een bundel van applicaties, databases en systemen die door de NSA wordt gebruikt om, via Amerikaanse tech-giganten, gegevens van hun gebruikers te onttrekken. Daartoe heeft de NSA afspraken gemaakt met bedrijven als Microsoft, Google, Facebook en Apple, die al dan niet vrijwillig aan het programma van de veiligheidsdienst meewerken.
Lees hier het volledige bericht (via NuTech)