020 530 0160

Commissie Justitie tegen termijnverlenging naburige rechten

Gepubliceerd op 24 oktober 2008 categorieën 

De vaste commissie voor Justitie van de Eerste Kamer is bezorgd over het voorstel van de Europese Commissie om de beschermingstermijn van naburige rechten te verlengen tot 95 jaar. Dat heeft de Commissie deze week aan de Minister van Justitie laten weten in een brief:


“Zij (de Commissie) hecht er dan ook aan bij deze nadrukkelijk steun uit te spreken voor het door de regering in het BNC-fiche geformuleerde standpunt. De leden van de commissie doelen daarbij met name op het gestelde in de laatste alinea onder punt 9, te weten dat “Nederland niet overtuigd (is) van de  noodzaak van een termijnverlenging (…) en zich derhalve kritisch-terughoudend, danwel – als de nadere Commissietoelichting niet overtuigt – negatief (zal) opstellen”.


Het is te hopen dat de Nederlandse regering zich in Europa ook daadwerkelijk hard zal maken voor dit standpunt. Het voorstel van de Europese Commissie is er in wezen uitsluitend op gericht om platenmaatschappijen te ondersteunen. Deze dreigen namelijk binnenkort de naburige rechten te verliezen over nog altijd polulaire liedjes uit de jaren 50 en 60 (onder meer muziek van Elvis Presley en Cliff Richard).


De financiële belangen van platenmaatschappijen moeten echter niet de grondslag zijn van de bescherming van naburige rechten. In de rechtswetenschap is men het er al over eens: de duurverlenging is een slecht idee en de richtlijn moet er niet komen.


Lees hier de brief van de Commissie Justitie.

Bron: Boek9
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen