020 530 0160

CDA wil strengere regels voor drones en een campagne

Gepubliceerd op 5 april 2016 categorieën 

Het lijkt me evident dat de dronebestuurder die afgelopen vrijdag met zijn drone bijna 3 vliegtuigen deed crashen onze whitepaper niet goed heeft gelezen. Dat is jammer te noemen gezien de schade die hij hiermee wellicht had kunnen veroorzaken. Dat er veel problemen zijn met rondvliegende drones op vliegvelden, weet ook het CDA. Toen Tweede Kamerlid Martijn van Helvert hierover vragen stelde aan staatssecretaris Dijksma, reageerde deze laatste echter uiterst laconiek door te stellen dat er genoeg regels waren en dat hij weer rustig kon gaan slapen. “Nou niet dus!”, aldus van Helvert.

Volgens van Helvert zijn de regels voor het vliegen met drones op dit moment te onduidelijk. “Je mag dus niet bij een luchthaven met drones vliegen. Maar niemand die het weet. En als je het al weet, wat zijn dan de regels? Waar precies mag je niet vliegen, tot welke hoogte? En is het gebied waar je niet met je drone mag komen groot genoeg?”

Het spreekt voor zich dat met een verbod op vliegen bij een vliegveld, ook echt niet vliegen bedoeld wordt. Aangescherpte regels lijken dus niet nodig in het kader van het vliegen met drones bij vliegvelden. Strengere handhaving (waar van Helvert overigens ook voor pleit), is dan een beter alternatief. De overheid snapt dit uiteraard, en doet momenteel dan ook onderzoek naar mogelijkheden om drones uit te lucht te halen door middel van roofvogels.

Dat dit misschien niet helemaal gaat werken, en dat de overheid qua technologie sowieso niet bepaald vliegensvlug is weten we al langer, dus een oplossing op de korte termijn is niet te verwachten. Overigens vraag ik me af of deze vogels ook worden getraind om brieven te bezorgen, en of deze hun loon krijgen door middel van overschrijvingskaarten, maar dat terzijde..

Bron: rtlnieuws
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen