020 530 0160

CBP vindt onderbouwing antiterrorismewetgeving onvoldoende

Gepubliceerd op 27 januari 2005 categorieën ,

Nadat de minister van Justitie het College Bescherming Persoonsgegevens om advies had gevraagd betreffende de voorgestelde antiterrorismewetgeving, komt het CBP met een negatief advies. Volgens het College schiet de onderbouwing van de voorgestelde wetgeving tekort.


Het conceptwetsvoorstel bijzondere bevoegdheden tot opsporing van terroristische misdrijven moet politie en justitie vergelijkbare bevoegdheden geven als de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het CBP benadrukt nog dat een belangrijke waarborg voor een adequate bescherming van persoonsgegevens juist is gelegen in de scheiding van taken van de AIVD en de politie.


Het wetsvoorstel geeft politie en justitie bij aanwijzingen van terroristische misdrijven verregaande bevoegdheden zoals afluisteren van telecommunicatie en vertrouwelijke communicatie, stelselmatige observatie en infiltratie. Nu mogen politie en justitie deze bevoegdheden alleen inzetten als er sprake is van een redelijk vermoeden van schuld.


Lees hier het volledige bericht.

Bron: CBP
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Berghuis

publicaties

Gerelateerde artikelen