020 530 0160

CBP vernietigt zwarte lijst Geencommentaar.nl

Gepubliceerd op 3 november 2008 categorieën ,

Enige tijd geleden haalde Geencommentaar.nl het nieuws met een poging om de “cyberhooligans” van Geenstijl van discussiefora te weren. Geencommentaar stelde voor dit doel een zwarte lijst op met adressen van GeenStijl-bezoekers. Deze lijst zou door andere websitehouders gebruikt kunnen worden om de toegang van GeenStijl-bezoekers te blokkeren.


Geencommentaar verkreeg de adressen door een valse adhesiebetuiging aan het krakersblad Bluf! online te zetten. Die ontaardde in een massale scheldpartij na een oproep op GeenStijl. Van iedereen die via GeenStijl op GeenCommentaar.nl kwam en reageerde, bewaarde het blog het IP-adres.


Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) heeft nu geoordeeld dat de actie van Geencommentaar strijdig was met de Web bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dit resulteerde in een onrechtmatigheidsverklaring. Geencommentaar de IP-adressen van bezoekers niet mogen opslaan zonder dat te melden en te zeggen waarom die adressen werden verzameld. IP-adressen zijn immers aan te merken als persoonsgegevens in de zin van de Wbp. Geencommentaar heeft inmiddels laten weten dat de lijst is vernietigd en dat zij de gebruikte software van haar website heeft verwijderd. Het Cbp zal daarom geen verdere stappen nemen.


Lees hier het hele bericht.


Lees hier het rapport van het Cbp.

Bron: cbpweb.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen