020 530 0160

Buma moet excuses aanbieden

Gepubliceerd op 17 december 2009 categorieën ,

In een nog niet gepubliceerd interview met het blad Entertainment Business, zou vertrekkend Buma-directeur Cees Vervoord hebben toegeven dat Buma fouten heeft gemaakt met de introductie van de Youtube-taks. De directeur van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond vindt dat Buma excuses moet aanbieden voor het debacle met de embedtarieven, omdat auteursrechtenorganisaties daardoor imagoschade hebben geleden.

 

Buma presenteerde tijdens een persconferentie in oktober van dit jaar een nieuwe – en naar wat later zou blijken controversiële – regeling die websites per 1 januari 2010 verplicht om te betalen voor het embedden van YouTube-filmpjes en andere streams met muziek. De regeling, ook wel omgedoopt tot de ‘YouTube-taks’, werd door diverse partijen met veel kritiek ontvangen.

 

Vervoord zou in het interview zeggen spijt te hebben van de persconferentie. Deze was volgens Vervoord bedoeld om voor meer transparantie te zorgen, maar werd “alleen bezocht door vertegenwoordigers van internetgerelateerde bedrijven met vooringenomen standpunten.” Als Vervoord het over kon doen, zou hij van tevoren eerst overleggen met relevante marktpartijen: “Dan zou de regeling op meer draagvlak kunnen rekenen.”

 

Buma lijkt haar fouten te willen corrigeren. Zij heeft inmiddels aangekondigd de YouTube-taks tot minimaal 2011 niet te zullen handhaven en is over de introductie van de embedtarieven aan het onderhandelen met onder meer Bits of Freedom, MySpace, Hyves en YouTube.

Bron: Tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Martine Wubben

publicaties

Gerelateerde artikelen