020 530 0160

Boete BBC voor fraude met belspelletjes

Gepubliceerd op 31 juli 2008 categorieën 

De Engelse omroepwaakhond OFCOM heeft de BBC een boete van £ 400,000.– (ongeveer EUR 507,099,–) opgelegd naar aanleiding van meervoudige fraude met belspelletjes. Dit is de hoogste boete die ooit aan de BBC is opgelegd door OFCOM. Het betrof acht verschillende radio- en televisieprogramma’s die door de BBC werden uitgezonden.


In deze radio- en televisieprogramma’s konden bellers meedingen naar prijzen, althans die indruk werd gewekt. In sommige gevallen ontstonden technische problemen waardoor de producenten het nodig achtten winnaars te verzinnen. In andere gevallen was het nog erger. Zo waren er producenten die voor de uitzending van het belspelletje al wisten dat deelnemers nooit konden winnen.  


Zo werden kijkers naar de televisieshow Comic Relief voorgehouden dat iedereen die een bedrag doneerde aan een goed doel, kans maakte op een reis naar de VS. Uiteindelijk bleken slechts vijf mensen mee te kunnen dingen en werd de reis ook nog eens gewonnen door John uit Essex, in werkelijkheid een producent van het programma.


In Nederland hebben belspelletjes ook lange tijd onder vuur gelegen. Het resultaat is dat grote belspellen zoals Call TV niet meer worden uitgezonden. Hoe dat zo gekomen is, heb ik hieronder kort weergegeven.


In beginsel is het aanbieden belspelletjes in Nederland toegestaan. De belspelletjes moeten dan echter wel voldoen aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen (“Code”). Indien niet wordt voldaan aan de Code, valt het belspelletje onder de Wet op de kansspelen en is een vergunning vereist. De Nederlandse overheid verstrekt echter geen vergunningen, hetgeen betekent dat een belspel verboden is als het niet aan de Code voldoet.


In het jaar 2007 kwamen er steeds meer klachten over belspelletjes, vooral de grote zoals Call TV. De kans om te winnen was vaak onduidelijk, bellers werden soms lang aan de lijn gehouden tegen hoge kosten en soms moeten ze al bellend een extra spelletje spelen om tot de studio door te dringen. Daarbij kwam nog een meer juridisch argument. De belspellen werden niet aangeboden ter promotie van een dienst, product of organisatie. Het zal geen verbazing wekken dat dit volgens de Gedragscode Promotionele Kansspelen wel een vereiste is.


Naar aanleiding van al deze klachten heeft het Ministerie van Justitie de aanbieders van belspelletjes meermalen gesommeerd het aanbieden te staken. Toen aan deze sommaties geen gehoor werd gegeven, deed het Ministerie van Justitie in maart 2007 aangifte tegen een aantal aanbieders van belspelletjes. De FIOD ECD, die de aanklachten in onderzoek nam, heeft in september 2007 een inval gedaan bij onder meer SBS, RTL en Endemol om bewijsmateriaal te verzamelen. Deze invallen waren voor RTL en SBS aanleiding om per september/oktober 2007 geen grote belspellen meer uit te zenden.


SBS bleef echter kleine belspelletjes uitzenden, bijvoorbeeld tijdens de rust van een voetbalwedstrijd. Dit leidde tot een strafrechtelijke rechtszaak waarin op 5 december 2007 uitspraak werd gedaan. De uitspraak was gunstig voor SBS omdat zij de kleine belspelletjes mocht blijven uitzenden. De overwinning was echter vooral te danken aan het feit dat het OM haar zaak onvoldoende had gespecificeerd en onderbouwd.



Lees hier en hier het volledige bericht


Bron: nu.nl en ofcom.org.uk
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen