020 530 0160

Boe-hoe voor knuffelhond Boo: ‘the world’s cutest dog’ is niet auteursrechtelijk beschermd

Gepubliceerd op 20 oktober 2015 categorieën 

Boo, het schattige dwergkeeshondje, is de laatste jaren uitgegroeid tot een groot internetfenomeen. Zijn teddybeerachtige uiterlijk leidde zelfs tot een auteursrechtelijk geschil. Onderwerp van geschil is de vraag of er een auteursrecht rust op de pluchen Boo knuffelhond.

De casus
De eigenaar van Boo heeft slim ingespeeld op de populariteit van Boo door de Amerikaanse onderneming ‘Buddy Boo Inc.’ op te richten. Deze onderneming richt zich op het ontwikkelen en aanbieden van merchandising producten onder de aanduiding ‘BOO the world’s cutest dog’. De Boo knuffelhond heeft bij het United States Copyright Office een Certificate of Registration verkregen met de omschrijving ‘Plush representation of a living dog’.

De Nederlandse onderneming Dino Trading brengt een soortgelijke knuffel op de markt onder de naam ‘Pom’. Enesco, de licentienemer van Buddy Boo Inc., is hier niet blij mee en eist dat de productie en verkoop van de Pom knuffelhond in de Europese Unie wordt gestaakt op grond van haar auteursrechten.

Enesco stelt dat het uiterlijk van de Boo knuffelhond een oorspronkelijke en creatieve bewerking is van het uiterlijk van de hond Boo dat niet in de natuur voorkomt. Boo heeft namelijk – in tegenstelling tot zijn soortgenoten – een kortgeknipt kapsel. Volgens Enesco maakt de Pom knuffelhond inbreuk op de auteursrechten op de Boo knuffelhond, omdat beide knuffelhonden dezelfde totaalindruk zouden wekken. Dino Trading voert als verweer dat er geen auteursrecht rust op de Boo knuffelhond. De kort geding rechter stelt Dino Trading in het gelijk. 

Geen auteursrecht op de Boo knuffelhond
De vormgeving van een knuffel kan in aanmerking komen voor auteursrechtelijke bescherming. Hiervoor is vereist dat de knuffel een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en een persoonlijke stempel van de maker draagt. Met andere woorden: de vorm moet het resultaat zijn van creatieve keuzes.

De voorzieningenrechter stelt voorop dat de Boo knuffelhond een natuurgetrouwe weergave is van het uiterlijk van de hond Boo. Het uiterlijk van de hond Boo is dusdanige mate overgenomen in de Boo knuffelhond, zodat er niet gesproken kan worden van een eigen, oorspronkelijk werk van de maker.

Enesco heeft niet aannemelijk gemaakt dat het specifieke uiterlijk van Boo origineel is voor dwergkeeshonden of dat Boo de eerste hond was met dit kapsel. Vervolgens oordeelt de rechter dat de uiterlijke verschijningsvorm van de Boo knuffelhond niet voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt, omdat zij uit gebruikelijke uitvoeringsvormen voor pluchen dieren bestaat.

Helaas voor Buddy Boo Inc. kan zij in Europa niet genieten van auteursrechtelijke bescherming op de Boo knuffelhond en kan Dino Trading doorgaan met de productie en verkoop van de Pom knuffelhond.

Met dank aan Lotte Rutgers

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen