020 530 0160

Bodemprocedure om heffingen blanco cd´s.

Gepubliceerd op 19 juli 2005 categorieën ,

De twintig grootste fabrikanten en importeurs van blanco cd´s en dvd´s zijn een bodemprocedure gestart tegen ondermeer Stichting Thuiskopie. Zij vinden de huidige auteursrechtelijke heffingen veel te hoog. Ter indicatie: de heffing op een audio-cd is vastgesteld op 42 eurocent, wat volgens de aanklagers de stukprijs ver overtreft. De heffingen zijn bedoeld om artiesten te compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden bij de illegale toepassingen van de schijven. Doordat in omringende landen een veel lagere of zelfs helemaal geen vergoeding wordt gevraagd, is er volgens de aanklagers een grote markt voor parallelimport ontstaan, waar de importeurs een groot nadeel van ondervinden.


Daarnaast vinden zij de Nederlandse regels in strijd met de Europese regelgeving. Ze wijzen erop, dat de schijven ook veel legale toepassingen hebben en er bij dergelijk gebruik geen nadeel bij de auteursrechthebbende ontstaat, waar wel voor wordt betaald. Doordat in veel gevallen de auteursrechthebbenden geen kopieerbeveiliging aanbrengen, geven zij hiermee impliciete toestemming om te kopiëren, dit maakt de heffing ook onrechtmatig, aldus de aanklacht.


Lees hier het hele bericht.

Bron: webwereld
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen