020 530 0160

Bewaarplicht beperkt tot een jaar

Gepubliceerd op 22 mei 2008 categorieën 

Internetproviders moeten alle bel-, chat-, mail-, surf- en msn-gegevens van alle Nederlanders een jaar lang bewaren. De bevoegde opsporingsautoriteiten kunnen onder voorwaarden deze gegevens opvragen en onderzoeken.


Dit is de uitkomst van het Tweede Kamer-debat van gisteren over dit controversiële onderwerp. Minister Hirsch Ballin (CDA, Justitie) wilde het liefst achttien maanden kunnen beschikken over de data. Dat gold als lang: de meeste Europese landen kozen voor zes of twaalf maanden. Eerder spraken 15 hoogleraren zich uit tegen de bewaarplicht. Zij vonden dat nut en noodzaak niet waren aangetoond voor een lange bewaartermijn.


De bewaarplicht vloeit voort uit een Europese richtlijn. Het doel is terroristen en zware criminelen op Europees niveau te op te sporen. Nederland had de richtlijn volgens Brusselse regels al twee jaar geleden moeten omzetten in lokale wetgeving.


Lees hier het bericht.

Bron: De Volkskrant
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen