020 530 0160

Belgische pers mag linken naar muziek

Gepubliceerd op 17 september 2004 categorieën ,

De media mogen het internetadres vermelden van websites waar muziek kan worden gedownload. Dat zegt de Raad voor de Journalistiek in een advies van 11 september 2004. De uitspraak kwam er na een vraag van IFPI, de organisatie die de belangen van de muziekindustrie verdedigt.

IFPI had bedenkingen bij de vermelding van het internetadres in artikelen over websites waar muziek kan worden gedownload. Dat was gebeurd in Het Belang van Limburg en het maandblad Deng. Volgens IFPI opereren de bewuste websites in de illegaliteit. De organisatie maakt de vergelijking met websites met kinderpornografie.

De Raad voor de Journalistiek zegt dat de persvrijheid een essentieel beginsel is in een democratie. Vanuit beroepsethisch standpunt zijn beperkingen op de persvrijheid enkel te verantwoorden wanneer fundamentele waarden zoals het respect voor de rechten van de mens in het gedrang komen. Bij het citeren van websites waar muziek kan worden gedownload is dat niet het geval, vindt de Raad.


Lees hier het bericht en de uitspraak.

Bron: Raad voor de Journalistiek
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen