020 530 0160

Belgische CD-handelaren veroordeeld tot miljoenenboete

Gepubliceerd op 17 november 2006 categorieën ,

Twee Belgische handelaren in blanco CD’s en DVD’s zijn in een bodemprocedure voor de Rechtbank Den Haag veroordeeld tot een boete van ruim 8 miljoen euro, voor het niet afdragen van de thuiskopievergoeding over de schijfjes.  Bovendien moeten de Belgen ruim 400.000 euro aan achterstallige vergoedingen betalen.


 


De rechtszaak was aangespannen door Stichting de Thuiskopie. Bij controles door de Stichting op computerbeurzen was meermaals vastgesteld dat de handelaren CD’s verkochten waarover geen heffing was betaald. Bij een controle in 2004 heeft de FIOD/ECD op aangifte van de Stichting 747.196 blanco informatiedragers in beslag genomen.


 


In kort geding waren beide handelaren vorig jaar al veroordeeld tot opgave van het aantal verhandelde CD’s en tot het staken van hun import en verkoop. De handelaren hadden zich onder meer verweerd door te stellen dat de heffingssystematiek van de Stichting in strijd zou zijn met de Auteurswet. De voorzieningenrechter verwierp dit verweer, en de rechter in de bodemprocedure sluit zich daar nu bij aan. Voorts heeft de rechter bepaald dat de thuiskopievergoeding alsnog moet worden betaald, en heeft hij de hoogte van de boete vastgesteld.


Lees hier het hele bericht

Bron: Boek9.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Vita Zwaan

publicaties

Gerelateerde artikelen