020 530 0160

Beijing zet gezichtsherkenning in tegen illegale verhuur

We kennen gezichtsherkenning allemaal inmiddels wel vanuit – bijvoorbeeld – de smartphonewereld. Het werkt eenvoudig; via een camera wordt je gezicht ‘herkend’ doordat er een driedimensionale scan van wordt gemaakt en deze wordt vervolgens vergeleken met de scans uit een database. Wordt je gezicht herkend, dan wordt er een bepaalde actie uitgevoerd, zoals het ontgrendelen van je smartphone, of het overmaken van een geldbedrag via een app.

De Chinese krant South China Morning Post meldde een aantal dagen geleden dat de gemeente Beijing bezig is met het implementeren van gezichtsherkenning in woningen. Op dit moment worden woningen in Beijing volgens de lokale overheid te vaak illegaal onderverhuurd en dat kan volgens haar gemakkelijk voorkomen worden door middel van gezichtsherkenning. Dat is uiteraard logisch; met de juiste ‘fysieke’ sleutel kan iedereen namelijk een huis in en uit, en met gezichtsherkenning alleen degene die is geregistreerd in de database.

Het beleid van de gemeente Beijing is een mooi voorbeeld van hoe innovatie de wereld veiliger, legaler en gemakkelijker kan maken. Vooral als je je bedenkt welke mogelijkheden deze technologie nog meer kan bieden. Naast het verschaffen van in- en uitgang in huizen, kan immers ook bijgehouden worden welke personen er in huizen zijn en daarmee de veiligheid en leefbaarheid van de stad worden vergroot. Om een voorbeeld te geven: indien een alleenstaande hoogbejaarde bewoner van een huis een tijdje niet meer buiten is gekomen (en er wellicht iets ernstigs is gebeurd), kan automatisch een melding worden verstuurd naar de autoriteiten, welke op hun beurt een kijkje kunnen nemen in de woning om te kijken of alles goed gaat. Mochten de gezichten van de autoriteiten ook in de database zijn opgenomen, dan kunnen zij bovendien binnenkomen zonder deuren te forceren.

Erg handig en veilig dus. Maar zijn er alleen maar voordelen? Uiteraard niet; China heeft een niet al te beste reputatie als het gaat over de waarborging van privacy van haar burgers. Burgers worden steeds meer in de gaten gehouden en de overheid doet dit steeds meer met unieke en aan specifieke burgers gekoppelde identificatienummers. In 2020 wordt zelfs begonnen met een omstreden ‘kredietsysteem’, waarbij burgers een negatieve ‘score’ kunnen krijgen na wangedrag (zoals ‘frivolous spending’) en daardoor zelfs carrière- en opleidingsmogelijkheden kunnen missen. De ondertitel bij de het Chinese artikel lijkt in dat kader ook een beetje onheilspellend: ‘The smart lock is one of the latest hi-tech tools authorities are using to keep an eye on its citizens’.

Dit geldt te meer nu vandaag bekend werd uit onderzoek van de Consumentenbond dat gezichtsherkenning niet zo veilig is als men ervan mag verwachten. Een groot aantal smartphones kon immers simpelweg worden ontgrendeld door middel van het tonen van pasfoto’s van de relevante gebruikers. Hoewel er ook veilige smartphones zijn –  uit de test bleek dat dit doorgaans de meer high end toestellen waren – en de technologieën in de huizen vast van goede kwaliteit zal zijn, plaatst dit het bovenstaande wel in een ander perspectief. Maar misschien is dit ook wel een conservatieve gedachtegang van mezelf; sleutels zijn immers ook makkelijk te vervalsen, en sloten te ‘picklocken’..

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen