020 530 0160

Autoriteit Persoonsgegevens acht verwerking IP-adressen door BREIN rechtmatig

Gepubliceerd op 14 maart 2016 categorieën ,

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft vandaag een onderzoek gepubliceerd waarin het heeft besloten dat de voorgenomen verwerking van persoonsgegevens van bittorrentuploaders door BREIN rechtmatig is.

In juli 2015 heeft BREIN melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan, waarin zij kenbaar maakte persoonsgegevens te verwerken in het kader van een ‘bittorent onderzoeksbestand’, een bestand waarin het IP-adres en alias van personen die gebruik maken van het bittorrentnetwerk. Doel van de verwerking van deze persoonsgegevens is het ‘doen van onderzoek naar betrokkenheid van deze uploaders bij ongeautoriseerde uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde werken.’

BREIN richt zich op personen die op grote schaal bestanden uploaden via het bittorrentnetwerk. Om vast te kunnen stellen wie deze gebruikers zijn, hanteert BREIN de volgende prioriteitscriteria

  • Alleen IP-adressen met een Nederlandse oorsprong komen in aanmerking voor het onderzoek.
  • Brein richt zich alleen op uploaders die bestanden als eerst aanbieden of die kort na de eerste publicatie van een torrent beginnen met het downloaden van de torrent.
  • Brein richt zich op gebruikers die het bestand volledig in bezig hebben en beschikbaar stellen.
  • IP-adressen komen alleen voor nader onderzoek in aanmerking als de betreffende uploader regelmatig voorkomt in meerdere zwermen van vermoedelijk inbreukmakend materiaal. Om dit vast te kunnen stellen, worden IP-adressen 12 weken bewaard.

Vooral dit laatste criterium verdient opmerking. Tegenover de NOS liet mijn collega eerder vandaag het volgende weten:

“Of mensen die bijvoorbeeld één of twee keer per week downloaden zullen worden aangepakt, blijft onduidelijk. Stichting Brein schrijft in de informatie die is verstrekt aan de privacywaakhond zich te richten op grootschalige uploaders. Maar Brein laat in de beoordelingscriteria in het midden wanneer je daaronder valt. Waardoor de organisatie in principe de ruimte heeft om ook kleinere uploaders aan te pakken als de grote jongens zijn gepakt.”

De IP-adressen en aliassen worden 12 weken bewaard om vast te stellen of sprake is van ‘regelmatig gebruik’. De IP-adressen en aliassen die eenmalig in bittorrent-zwermen voorkomen of vermoedelijk niet toebehoren aan grote uploaders, worden binnen 12 weken verwijderd. De IP-adressen en aliassen die hierna overblijven, worden overgeheveld naar het Anti-piraterijbestand waarvoor de verwerking in 2004 is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Binnen 6 maanden neemt Brein dan het besluit of zij wel of niet voornemens is nader onderzoek te verrichten naar de identiteit van de houders van de IP-adressen of aliassen. Hiertoe zal zij verzoeken indienen bij internet service providers. Wanneer deze internet service providers de identiteit van de houders van de IP-adressen of aliassen aan BREIN hebben verschaft, benadert BREIN deze personen om hen te informeren over het onderzoek en zullen deze personen wellicht worden aangesproken vanwege gedragingen die inbreuk maken op het auteursrecht.

Bron: Autoriteitpersoonsgegevens.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen